Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Невідома Історія

Великодня знахідка на Галичині, – Хрест “ВОЛІ” 1848 р. стане черговим символом української перемоги у війні з Росією

У селі Озеряни Олешанської територіальної громади директор Івано-Франківського комунального підприємства “Пам’ять” Василь Тимків випадково знайшов хрест, який українці виготовили на честь скасування панщини у 1848 році в Галичині, що входила до складу Австро-Угорської імперії*.

Про це історик повідомив на своїй сторінці у Facebook.

“Христос воскрес! Воістину воскрес! Воскресне Україна! Сьогодні, Божею волею, під час відвідин цвинтаря в с. Озеряни на Тлумаччині випадково виявив оригінальний хрест, що був поставлений українцями на честь скасування панщини ще в далекому 1848 році. Українці раділи свободі і ставили хрести, навідміну від московитян, що плакали за своїм “баріном”. Даний хрест, очевидно, знищений радянською владою під час кампанії атеїзму і викинутий на старе кладовище”, — йдеться у дописі.

*Селянська реформа 1848 в Австрії (зокрема, у Галичині, на Буковині і Закарпатті) — скасування панщини, проведене австрійським урядом під час революції 1848 з метою пристосування економіки до потреб капіталістичного розвитку. Здійснена під тиском революційних подій, що охопили також Галичину, Буковину і Закарпаття, та масових селянських рухів, зокрема Галицького селянського повстання 1846.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Згідно з законом австрійського імператора Фердинанда I від 17 квітня 1848, у Галичині селянські повинності скасовувалися з дня 15 травня 1848. Окремим декретом від 1 липня 1848 дію цього закону уряд поширив на Буковину, підтвердивши його законом від 9 серпня 1848.

А ось як виглядає один із вцілілих подібних хрестів у Галичині:

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності