Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Соціальні новини

Великий піст і вітаміни

Навесні недолік вітамінів переслідує навіть тих, хто не обмежує себе в харчуванні. Ну а якщо ви дотримуєтесь посту, стежити за кількістю корисних речовин в меню потрібно особливо уважно.

Залізна трійка

Навіть тимчасова відмова від продуктів тваринного походження може стати причиною нестачі заліза. Цей мікроелемент в основному міститься в червоному м‘ясі, яловичої печінки та відповідає за утворення червоних кров’яних тілець і транспортування кисню в крові до м‘язів.

Увага!

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Запідозрити, що в організмі не вистачає заліза, можна за такими ознаками: шкіра стає блідою, сухою і починає лущитися, знижується апетит, ви постійно відчуваєте слабкість і втома, з’являється задишка.

Що з‘їсти?

Якщо помітили у себе всі ці симптоми, значить, прийшов час переглянути свій пісний раціон. Багато хто впевнені, що при дефіциті заліза головним блюдом на вашому столі повинні стати яблука. Насправді це не зовсім так. Залізо в яблуках дійсно є, але його не так вже багато.

Набагато більше цього мікроелемента в наступних продуктах.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Мигдаль. Цей горіх містить в 2 рази більше заліза, ніж яблука. А в навантаження до залозу ви отримаєте вітамін Е, який служить профілактиці старіння і серцево-судинних захворювань. Причому в мигдалі вітамін Е знаходиться в самій легко засвоєній формі. Доведено, що у людей, які звикли з’їдати по 30 г горіхів 2 рази в тиждень, знижується ризик інфаркту на 47% порівняно з тими, хто взагалі не їсть горіхи.

Курага. Теж може похвалитися високим вмістом заліза. А ще в куразі багато вітаміну А, необхідного для гарного зору, здоров‘я шкіри, слизових оболонок і відсутність передчасних зморшок.

Горох. Крім великої кількості заліза горох може похвалитися великою кількістю калію. Цей мікроелемент особливо корисний тим, у кого є проблеми з серцем і судинами. Калій усуває набряки, нормалізує роботу серцевого м’язи і зміцнює стінки судин.

Аскорбінка в дефіциті!

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Ще один дефіцитний для тих, хто постить вітамін — це аскорбінова кислота, або вітамін C. Здавалося б, велика кількість овочів і фруктів у раціоні повинно свідчити про те, що і вітаміну С достатньо, проте це не завжди так. Справа в тому, що із-за дефіциту заліза аскорбінова кислота засвоюється організмом не повністю, до того ж в процесі зберігання овочів і фруктів вітамін С руйнується, тому до кінця зими далеко не всі плоди можуть похвалитися великою кількістю цього елемента.

Симптоми нестачі аскорбінової кислоти — часті застуди, кровоточивість ясен, легко з‘являються синці.

Що з’їсти?

Навесні чемпіоном за вмістом аскорбінки стає квашена капуста. Вона містить навіть більше вітаміну С, ніж «вихідна сировина», адже при квашенні аскорбінова кислота повністю зберігається, тоді як свіжа капуста до кінця зими втрачає близько 30% корисної речовини. На другому місці — шипшина. З сухих ягід можна приготувати напій. Увечері залийте літром окропу дві жмені ягід шипшини і до ранку настоюйте в термосі. Подрібнювати ягоди не потрібно — будь механічної вплив руйнує вітамін С.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Ну а почесне третє місце за вмістом аскорбінки належить журавлині. Причому кисла ягода містить не тільки вітамін С, але і вітамін РР, який допомагає організму засвоювати аскорбінову кислоту.

План

Нестача вітамінів групи В, особливо фолієвої кислоти, — ще одна проблема, з якою іноді стикаються люди, що дотримуються суворого посту.

Увага!

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Проявами дефіциту вітамінів групи В найчастіше стають проблеми зі шкірою і волоссям — зайва жирність шкіри, свербіж, запалення і червоні плями, посічене волосся і виникнення лупи.

Що з‘їсти?

Серед рослинних продуктів кращим джерелом фолієвої кислоти вважаються проростки пшениці. Зернятка можна купити в магазині і проростити в домашніх умовах. Для цього замочіть зерна на ніч, потім промийте, перекладіть в блюдце, закрийте вологою марлею і почекайте, поки не з’являться білясті проростки. Додавайте 1-2 ч. ложки зерняток в салати або кашу. Зберігати пророщені зерна краще всього в холодильнику на верхній полиці.

Якщо не хочеться возитися з проростками, частіше включайте в меню страви із зелених овочів — вони теж допоможуть заповнити дефіцит вітамінів групи В і фолієвої кислоти. Особливо хороша капуста броколі. Вона не тільки забезпечить вітамінами, але і захистить від гастриту, наявність якого теж негативно впливає на засвоєння вітамінів. Всього 70 г броколі в день здатне знизити ризик цього захворювання. Виявляється, брокколі містить свого роду
натуральний антибіотик, який діє на хелікобактер пілорі, бактерію — винуватицю появи гастриту.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Ще один спосіб убезпечити себе від дефіциту вітамінів групи В — відмовитися від міцного чаю і кави. Ці напої, особливо випиті натщесерце, підвищують кислотність шлункового соку і заважають засвоєнню вітамінів. Саме тому кавомани часто страждають від нестачі вітамінів групи В.

Важливо

Третій тиждень Великого посту не відрізняється особливою строгістю. Незважаючи на те, що церковний статут наказує виключити вживання не тільки м‘ясних і молочних страв, але й риби, мирянам дозволяється вживати рибні страви в будь-які дні, окрім середи і п’ятниці. У давнину В п‘ятницю третього тижня Великого посту справляли так звану обжорку. В цей день молодий зять запрошував у гості тестя і тещу. Обов’язковою стравою був ситний кисіль з конопляним маслом.

Loading

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.
Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності