Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Міжнародні новини

ВЕНЕЦІЙСЬКА КОМІСІЯ: УМОВИ ДЛЯ ВИСУНЕННЯ КАНДИДАТІВ У ЧЛЕНИ ДОРАДЧОЇ ГРУПИ ЕКСПЕРТІВ З ВІДБОРУ СУДДІ КСУ, НЕ ВИКОНАНО

Україна не виконала вимоги стосовно складу Дорадчої групи експертів, яка буде відбирати суддів Конституційного Суду України.

Про це заявила Клер Базі Малаурі, Голова Венеційської комісії у листі до Руслана Стефанчука.

20 грудня 2022 року Володимир Зеленський підписав закон, яким була змінена процедура добору суддів Конституційного Суду.

Згідно з перехідними положеннями до Закону, Дорадча групу експертів, яка власне і має відбирати суддів Конституційного суду України, складається з 6 осіб – представників від Президента, Ради суддів України, Верховної Ради, Венеціанської комісії та двох представників міжнародних та іноземних організацій, які надають Україні міжнародну технічну допомогу.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Примітно, що спершу Венеційська комісія погодилась з таким складом Дорадчої групи експертів. Однак, вже напередодні підписання закону Президентом, Венеційська комісія оприлюднила вже новий висновок, в якому, зокрема, зазначила, що у склад Дорадчої групи експертів слід додати ще одного члена за міжнародною квотою.

В такому б випадку, представники міжнародних організацій, разом із представником Венеційської комісії, фактично мали б більшість у складі Дорадчої групи експертів, що означає їх  вирішальний вплив на прийняття рішень.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності