Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Економіка

Від сьогодні українці не зможуть підробляти торгами на OLX, PROM та ін., – їхні операції відстежуватимуть і штрафуватимуть

Починаючи від сьогодні, 5 червня, всі банки країни зобов’язані повідомляти Національному банку України інформацію про безготівкові платежі своїх клієнтів в Інтернеті за попередній тиждень.

Про це повідомляє Відкритий із посиланням на офіційний сайт Нацбанку України.

Ці дані мають подаватися із зазначенням імені клієнта або назви суб’єкта господарювання, який проводив платежі.

Про це йдеться у Листі НБУ №25-0005/38228 від 1 червня 2023 року, який опинився у розпорядженні редакції “Мінфіну”. Від банків НБУ чекає інформацію про такі види операцій: Р2Р-перекази (переказ грошей між фізичними особами); Поповнення/зняття готівки з карткових рахунків у касах або банкоматах; Оплати/покупки в Інтернеті; Переказ грошей із картки на розрахунковий рахунок компанії або виплати з рахунку компанії на картки клієнтів.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

За вищепереліченими картковими операціями українські банки надаватимуть звіт про всі платежі незалежно від суми.

Це не стосується тільки великих сум (від 400 тисяч гривень), які автоматично надсилаються до Державної служби фінансового моніторингу України, відповідно до чинного законодавства.

У внутрішньому листі НБУ не вказано, з якою саме метою Нацбанк буде збирати цю інформацію. Можна лише припустити, що цілі пов’язані з фінансовим моніторингом, оскільки вищезгаданий документ, підписаний директором Департаменту фінансового моніторингу НБУ Ганною Липською.

За інсайдерською інформацією таким чином влада стежитеме за всіма картковими операціями/грошовими переводами українців, уважно вивчатиме призначення платежів, що унеможливить підробіток громадян через такі інтернет системи як OLX, PROM, VIOLITY та ін. без належного оподаткування, що в свою чергу потребує реєстрації ФОПа (це у свою чергу веде до втрати певних пільг як субсидія та ін.). За невиконання цих умов, каже джерело, українців штрафуватимуть на скми до 80 тис. грн, і ці гроші автоматично списуватимуть із банківських кредитних карток громадян, таким чином заганяючи їх у борги перед банками…

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Також служби задавтимуть тепер громадянам ряд питань, як при зарплаті умовно 1о тис. грн чи допомозі з біржі праці у 2,5 тис. грн. хтось зміг придбати холодильник за 10 500 грн.

Фактично українці попали сьогодні у “цифрову пастку”, яку дехто називає ще “цифровим феодалізмом”. І, здається, що це є цілком слушно.

Також Національний банк України у рамках ініціативи щодо зміни системи видачі кредитів хоче спростити процедуру стягнення боргу через суд. Зараз компанії від позовів зупиняє висока вартість судового збору.

Крім того, у Нацбанку готують зміни до законодавства. Мова йде про перевірку регулятором всіх, хто розраховує навіть на незначну позику. Кількість відмов у кредитах у такому разі суттєво зростатиме.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Також НБУ хоче обмежити ставки споживчих кредитів як у Великобританії. В Нацбанку говорять, що зміни до умов кредитування пов’язані з виконанням зобов’язань у межах програми розширеного фінансування МВФ та перспективою вступу України до Євросоюзу.

***

Нагадаємо, “ПриватБанк” призупинив прийом готівкових доларів і євро в терміналах самообслуговування. Причина такого рішення поки що невідома.

Національний банк України впровадив суттєві зміни в системі BankID. Йдеться про стандартизовані набори даних та диференційовані міжабонентські тарифи. За даними регулятора, упровадження стандартизованих наборів даних сприяє посиленню захисту даних, що передаються через BankID. Тепер банк-ідентифікатор передає установі лише той обсяг персональних даних свого клієнта, що є мінімально необхідним для надання послуги. Раніше ідентифікаційні дані користувача передавалися через систему єдиним набором.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності