Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Соціальні новини

Від сьогодні зростають пенсійні виплати і… пенсійний вік жінок

Від сьогодні, 1 квітня, пенсіонерам, які працюють підвищать виплати, а також українки виходитимуть на пенсію за новими правилами.

Це передбачено законом України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”.

Згідно з документом, збільшать пенсію тим, кому її призначили або перерахували до 1 квітня 2019 року. Підвищення залежить від доходу. Тому перерахунок буде індивідуальним. Загалом зміна стосується близько двох мільйонів українців.

Розмір надбавки становитиме близько двох відсотків. Для цього звертатися до Пенсійного фонду не потрібно. Перерахунок відбудеться автоматично.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Як повідомлялося, Кабінет міністрів схвалив рішення про індексацію пенсій. Виплати зростуть на 11 відсотків з 1 березня. Уряд затвердив показник збільшення розміру пенсій, обчисленого від заробітної плати та страхового стажу кожного пенсіонера на рівні 11%.

Також з 1 квітня 2021 року Пенсійний фонд збільшить пенсійний вік для жінок, а також змінить вимоги до трудового стажу для всіх пенсіонерів. Тому деякі українці підуть на відпочинок пізніше, ніж очікувалося.

Нові зміни регулюються зі статтею 26 Закону України від 09.07.2003 №1058 «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», згідно з яким особи мають право на призначення пенсії за віком після досягнення віку 60 років за наявності необхідного страхового стажу.

До 1 квітня вік виходу на пенсію для українок становив 59 років і 6 місяців, проте з 1 квітня пенсійний вік для жінок підніметься до 60 років і зрівняється з умовами для чоловіків.

Однак українки, що народилися в період з 1 жовтня 1960 року по 31 березня 1961 року, зможуть вийти на пенсію у віці 59,6 років, як і раніше. Іншим жінкам доведеться чекати до 60 років.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Також зміняться вимоги до страхового стажу для виходу на пенсію за віком. Тривалість страхового стажу визначається на момент досягнення пенсійного віку.

Вік виходу на пенсіюНеобхідний страховий стаж
60 років38 років
63 роки18 років
65 роківВід 15 до 18 років

В Україні поступово підвищуються вимоги до страхового стажу. У 2020 році для виходу на пенсію потрібно було відпрацювати 27 років. А до 2028 року українцям буде потрібно 38 років офіційного працевлаштування.

Якщо страхового стажу не вистачає на момент досягнення 60 років, його можна докупити. Один рік стажу обійдеться в 31 680 гривень (до квітня 2021 року ця сума становила 24 937 гривень).

Loading

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.
Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності