Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Події

Відходи свинарства – на біогаз і електроенергію

zavodПерший на Прикарпатті біогазовий завод, що у селі Копанки, Калуського району, отримав ліцензію на виробництво електроенергії.

Завод – екологічний проект українсько-данського товариства з обмеженою відповідальністю «Даноша». Запущений у вересні цього року, він протягом жовтня працював у тестовому режимі і на листопад місяць вийшов на проектні потужності. Наразі потужність заводу становить 1 мегават.
24 жовтня цього року Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики (НКРЕ) ухвалила рішення надати підприємству ліцензію на право виробництва електроенергії, а 22 листопада ліцензію урочисто передав керівництву підприємства голова Івано-Франківської обласної державної адміністрації Василь Чуднов.
Для участі у церемонії передачі ліцензії і урочистого пуску заводу до села Копанки прибули консул посольства Королівства Данії в Україні Каріна Мюлен, генеральний директор компанії «Axzon» (материнська компанія ТзОВ «Даноша»), голова спостережної ради ТзОВ «Даноша» Том Аксельгаард, виконавчий віце-президент компанії «NEFCO» Торбен Вінделов.
До урочистостей також долучились заступник голови Івано-Франківської обласної ради Остап Дзеса, генеральний директор ТзОВ «Даноша» Крістіан Якобсен, керівники владних та контролюючих структур області та Калуського району, сільські голови, працівники підприємства, громадськість.
Зі слів Тома Аксельгаарда, на біогазовий завод сьогодні покладається три основних завдання: утилізація відходів від розведення свиней, вироблення органічних добрив та, власне, виробництво електричної та теплової енергії. Щодо останнього представник «NEFCO» Торбен Вінделов  висловив здивування, чому у питанні альтернативної енергетики Уряд України робить головну ставку на використання відновлювальних джерел енергії, як-от: енергія вітру, сонця тощо, якщо європейці давно вже роблять головний акцент на використанні біогазових установок.
Виступаючи з вітальною промовою на церемонії, голова обласної державної адміністрації Василь Чуднов зауважив, що це його перше відвідання промислових підприємств області у ролі очільника Івано-Франківської ОДА, подякував Крістіану Якобсену та Тому Аксельгаарду за те, що вони чимало роблять для Прикарпаття. «Оті понад 700 робочих місць, які ви створили, – зауважив Василь Михайлович, – означають ні багато, ні мало, а понад 700 прикарпатців, які не будуть їздити близьким і дальнім зарубіжжям у пошуках шматка хліба, а зароблятимуть його тут – на своїй рідній землі. Я знаю, що ви багато робите для соціально-економічного розвитку села, про що свідчить, зокрема, присутність тут багатьох сільських голів». Очільник облдержадміністрації запевнив данських інвесторів ТзОВ «Даноша» в тому, що забезпечить їм всебічне сприяння у веденні бізнесу. З його слів, він добре знає, з якими труднощами часто-густо доводиться стикатися підприємцям в Україні, оскільки сам свого часу через це пройшов.
В.Чуднов високо оцінив ту обставину, що ТзОВ «Даноша» виробляє тут, в Україні, кінцевий продукт, а не просто вивозить сировину за кордон, і зауважив, що бажав би бачити на теренах Івано-Франківщини, крім мережі біогазових заводів, ще й великий, сучасний м’ясопереробний завод.
За традицією, новозапущений завод було освячено священнослужителями домінуючих у краї релігійних конфесій, після чого Том Аксельгаард та керівник заводу Іван Кальковець провели ознайомчі екскурсії по території заводу та технологічних приміщеннях, а також детально розповіли про особливості виробництва електричної та теплової енергії із органічних відходів.
В подальшому керівництво компанії «Axzon» та ТзОВ «Даноша» планують збудувати на Прикарпатті ще від трьох до п’яти аналогічних біогазових заводи.

Гнат Шумлянський

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності