Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Соціальні новини

Відшкодовувати збитки громадянам повинні самі судді, – законопроект “Слуги Народу”

Депутати пропонують, щоб в разі рішення Європейського суду з прав людини шкоду громадянам відшкодовували судді, які розглядали справу – причому, судді всіх інстанцій.
Судді будуть відшкодовувати збитки громадянам зі своєї власної кишені. З такою ідеєю в вигляді законопроекту 5533 виступили народні депутати України від фракції «Слуга народу» Марія Мезенцева, яка також є керівником постійної делегації України в ПАРЄ, Олег Дунда, а також депутати від «Батьківщини» Валентин Наливайченко та Михайло Волинець.

Так, пропонується внести зміни до статті 1176 Цивільного кодексу, передбачивши, що шкода, завдана фізичній особі в результаті винесення судом незаконного рішення у цивільних, господарських, адміністративних справах, відшкодовується державою з обов’язковим застосуванням права зворотної вимоги до судді (суддям) у випадках:

1) прийняття суддею рішення з недотриманням положень Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, що встановлено рішенням Європейського суду з прав людини, яка мало статус остаточного;

2) прийняття суддею рішення, яким залишено без змін рішення суду нижчої інстанції, яким не дотримані положення Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, що встановлено рішенням Європейського суду з прав людини.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Тобто, якщо, наприклад, апеляційний суд або Верховний Суд залишать в силі рішення суду, яке згодом буде предметом розгляду ЄСПЛ і винесення ЄСПЛ рішення проти України, то таким суддям доведеться в порядку регресу компенсувати державі витрати на виконання рішення ЄСПЛ.

«Наявний вітчизняний законодавчий масив правового регулювання відповідальності судді НЕ дозволяє Говорити про Існування ефективного механізму компенсації державі Шкоди, завданої недоброчесною поведінкою судді під час Здійснення правосуддя. Законодавчо закріпленій порядок відповідальності судді залишається декларативним, що породжує Загальну безвідповідальність судді за ухвалені ним рішення», – зазначають автори.

Також пропонується розширити підстави для дисциплінарної відповідальності, встановивши, що суддю можна притягнути до дисциплінарної відповідальності в разі прийняття суддею рішення з недотриманням положень Конвенції, що встановлено Рішенням ЄСПЛ, який став остаточним, або прийняття суддею рішення, яким залишено без змін рішення суду нижчої інстанції, яким не дотримано положення Конвенції, що встановлено Рішенням ЄСПЛ.

Крім того, в законі про Вищу раду правосуддя пропонується передбачити, що дисциплінарне провадження починається протягом 30 днів після набрання законної сили рішенням ЄСПЛ, яким встановлено, що при прийнятті суддею рішення не були дотримані положення Конвенції. А також, що дисциплінарне провадження починається протягом 30 днів у разі прийняття суддею рішення, яким залишено без змін рішення суду нижчої інстанції, яким не дотримані положення Конвенції.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності