Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Полеміка

Війна без оголошення і зсередини у “Страсний тиждень”: собори у Парижі, Нью-Йорку, на Шрі-Ланці…

Спершу цього місяця в “Страсний тиждень”, коли католики святкують Пасху, 15 квітня, була “випадкова” пожежа у одному з найвідоміших у світі католоцьких соборів у світі – соборі Паризької Богоматері (Нотр-Дам), на реставрації котрого працювали робочими вихідці з Близького Сходу та Північної Африки…

57032226_2147151342027675_6814878828230344704_o

А увечері 17 квітня чоловіка з двома каністрами бензину затримали при вході до нью-йоркського кафедрального собору св.Патрика на Мангеттені у Нью-Йорку.sobor_svjatogo_patrika_v_nju-jorke

37-річного чоловіка, мешканця штату Нью-Джерсі, затримала охорона храму після того, як він увійшов до катедри з каністрами в руках. Собор св.Патрика — одна з видатних будівель Нью-Йорка, ознака Мангеттена, повідомляє польська Niedziela.62_main

Працівники охорони викликали поліцію, яка — після вступного розпитування — забрала чоловіка до арешту. За даними поліції, чоловік мав при собі понад 4 галони (більше 15 літрів) бензину, дві пляшки горючої суміші та дві запальнички…. Чоловік пояснював, що в його автомобілі закінчилося пальне. Але невідомо, чому він увійшов із каністрами до храму.

І ось трагедія на Шрі-Ланці, де щонайменше 207 людей загинули і 450 дістали поранення внаслідок вибухів у церквах та готелях на Шрі-Ланці в неділю, 21 квітня – в день, коли багато християнських конфесій святкують Великдень.

Повідомляється про щонайменше вісім вибухів.

Руїни після вибуху на Шрі-Ланці

Три з них сталися під час великодніх служб в католицьких церквах у Баттікалоа, Негомбо та районі Кохчайкаде в Коломбо.

Ще чотири вибухи пролунали у готелях в Коломбо, зокрема в “Шангрі-Ла”, “Сіннамон Гранд” і “Кінгсберрі”.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Поліція затримала сімох людей у зв’язку з вибухами.

З 18-ї години вечора до 6 години ранку оголошено комендантську годину.

Також влада вирішила закрити доступ до всіх великих соцмереж та інтернет-месенджерів.

Поки що ніхто не взяв на себе відповідальність за вибухи. Міністр оборони заявив, що більшість атак здійснили смертники.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Відомо, що серед жертв є щонайменше дев’ятеро іноземців – це громадяни США, Великої Британії, Нідерландів і Португалії. Китайські ЗМІ також повідомляли про загиблого громадяна КНР.

За попередньою інформацією посольства України в Індії, громадян України серед постраждалих немає, повідомляє МЗС.

Що відомо про вибухи?

Церква після вибуху
ФОТО: Всередині церкви святого Антонія в Кохчайкаде, де загинули щонайменше 30 людей

З’явилися фотографії, зроблені в церкві святого Антонія в районі Кохчайкаде в Коломбо, де стався перший вибух.

Соцмережами також шириться світлина з храму Святого Себастьяна в Негомбо, де видно зруйновану стелю і кров на лавах. Повідомляється, що там загинули десятки людей.

Джерело в лікарні Баттікалоа повідомило BBC, що кількість загиблих там може скласти 27 людей.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Сьомий вибух пролунав через дві години після перших шести – також в одному зі столичних готелів. Поліція повідомила про двох загиблих.

Восьмий вибух стався ще за півгодини в районі Дематагода в Коломбо. ЗМІ повідомляють, що бомбу підірвав смертник під час поліцейського рейду, загинуло троє представників сил безпеки.

Церква на Шрі-Ланці
ФОТО: В країні підвищено заходи безпеки і оголошено комендантську годину

Після вибухів по всій країні підвищено заходи безпеки.

Всі святкові вечірні служби в церквах Коломбо скасовано.

У понеділок у школярів на Шрі-Ланці мали закінчитися канікули, але їх продовжили ще на два дні. Школи у всій країні в понеділок та вівторок, 22 та 23 квітня, буде закрито.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Журналіст BBC Аззам Амеен повідомляє з Коломбо: “Ніхто такого не очікував, це був мирний недільний ранок – усі йшли на Великодню службу, аж раптом сталися ці вибухи”.

За словами кореспондента, мешканці країни, поліція та священнослужителі шоковані.

Священнослужителі плачуть і обіймаються

Яка ситуація в країні?

З 2009 року, коли уряд розгромив угруповання “Тигри визволення Таміл-Ілама”, у Шрі-Ланці не було таких кривавих терактів.

В країні мешкають 22 млн людей.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Згідно з національним переписом 2012 року, 70,2% з них – буддисти, 12,6% – індуїсти, 9,7% – мусульмани і 7,6% – християни, переважно католики.

Більша частина християнського населення острова зосереджена в кількох адміністративних округах на західному узбережжі і менше на півночі.

У Західній провінції, де розташовані Коломбо і Негомбо, частка християнського населення оцінюється у 13%.

Місто Баттікалоа, де теж стався вибух, розташоване на східному узбережжі країни. Там переважають послідовники індуїзму (65%) і мусульмани (25%), а християни становлять близько 9% населення.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.
Статуя Діви Марії
ФОТО: Статуя Діви Марії розламалася навпіл внаслідок вибуху у церкві святого Антонія

У 1983-2009 роках на Шрі-Ланці точилася громадянська війна між центральним урядом і угрупованням “Тигри визволення Таміл-Ілама”, яке прагнуло створити на острові окрему державу тамілів – другої за чисельністю етнічної групи країни (11%).

Протягом років “Тигри” контролювали райони зі значною часткою мусульманського населення і за цей час розгорнули стосовно послідовників ісламу широкі репресії: загинули понад 70 тис. людей, сотні тисяч були змушені залишити свої домівки.

Громадянська війна завершилася перемогою урядових сил.

У 2014 році лідери ісламської спільноти Шрі-Ланки попереджали уряд про ймовірність радикалізації мусульман за підтримки міжнародних ісламістських угруповань.

У 2016 році міністр юстиції Шрі-Ланки заявив, що 32 людини “з добре освічених мусульманських родин” приєдналися до угруповання “Ісламська держава” в Сирії.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Після розгрому угруповання “Ісламська держава” існували побоювання, що бойовики, які повертаються на Шрі-Ланку, можуть створювати небезпеку для країни.

P.S. 

Під час терактів на Шрі-Ланці загинули троє з чотирьох дітей данського мільярдера Андерса Холха Повлсена.

Повлсен – найбагатший громадянин Данії, він володіє мережею магазинів одягу Bestseller і є найбільшим акціонером і співвласником британського інтернет-магазину Asos.

На що пожертвує свої статки данський мільярдер не складно, навряд це буде тільки реставрація острівного собору…

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності