Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Полеміка

ВІЙНА ЯЦЕНЮКА (КОЛОМОЙСЬКОГО) ПРОТИ СААКАШВІЛІ – ​СПРОБА ВБЕРЕГТИ ПРЕМ’ЄРСТВО?

Війна Коломойського і Яценюка проти Саакашвілі, яка нині точиться зі шпальт чи не всіх ЗМІ та екранів телевізорів, хоча порядно всіх і дістала, але припинятися поки ще не збирається. Більше того, вона набирає все нових обертів. Та чи пробував хтось розібратися у її справжніх причинах?

На минулому тижні з черговою різкою критикою на адресу прем’єр-міністра Арсенія Яценюка виступив голова Одеської облдержадміністрації Міхеїл Саакашвілі, фактично, можна сказати, вщент розгромивши прем’єра.

jatsenukЗа словами Саакашвілі, уряд лише імітує реформи, а насправді захищає інтереси олігархів…Експерти ж припускають, що заяви спричинені проблемами, які постали перед очільником Одеської області, та можуть свідчити про початок прем’єрської кампанії колишнього грузинського президента, адже на сайті Порошенка уже навіть збирають підписи на користь Саакашвілі-прем’єра…

Корупція та непрозорі тарифи на митниці, саботаж ініціатив одеської влади, імітація реформ, захист інтересів великого бізнесу, а не простих громадян – ​такими є закиди Міхеїла Саакашвілі на адресу уряду та його керівника. Він також вважає, що структура української влади паралізована та потребує перезавантаження. При цьому голова Одеської облдержадміністрації запевняє, що буцімто не має наміру посісти посаду голови українського уряду…

У свою чергу Арсеній Яценюк на брифінгу повідомив, що керівника Державіаслужби, проти якого виступав Міхеїл Саакашвілі, звільнили, а запропонованих голів райдержадміністрацій – ​затвердили. При цьому Арсеній Яценюк назвав обвинувачення на свою адресу необґрунтованими і пообіцяв… бути першим союзником Міхеїла Саакашвілі. І це тоді, коли ще зовсім недавно він вимагав персонального покарання для очільника Одещини за «завалену роботу по субсидіях» (докладніше читайте «ЗЛ» № 29(107) від 06.08.2015).

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Саакашвілі у відповідь не став забирати свої слова назад, натомість повторив тези про проблеми на митниці, брак реформ та вплив олігархів.

А Петро Порошенко «на люди» нагадав Саакашвілі про командну гру та сказав, що сумнівається, що «винесення дискусії на публіку» зробить реформування ефективнішим.

Більше того, коментуючи ситуацію, Президент зазначив, що обмін обвинуваченнями між Яценюком та Саакашвілі відображає незадоволення темпами реформ і запевнив, що жодного міжособистісного конфлікту між головою Одеської облдержадміністрації та головою уряду немає…

???
Утім, критичний виступ очільника Одещини відбувся на «5-му каналі», який належить Петрові Порошенку, і яким тривалий час керував чинний міністр інформаційної політики Юрій Стець.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Маючи проблему із реалізацією власних планів на Одещині, Міхеїл Саакашвілі вдався до різкої критики уряду, від якого не дочекався підтримки.

Але усе було б нічого, якби сюди ж не вставив своїх 5 шекелів Ігор Коломойський, якого давно вважають господарем

Яценюка та заклятим ворогом Саакашвілі, чиї обвинувачення Яценюка в тому, що той діє в інтересах олігархів, сильно зачепили.
Нагадаємо, Саакашвілі добився звільнення глави Державіаслужби Дениса Антонюка та на свого попередника на посаді губернатора Ігоря Палицю, які вважається людьми з оточення Коломойського. На думку Саакашвілі, ціни на квитки до Одеси через монополізм авіакомпанії Коломойського МАУ завищені, що заважає розвитку туризму, а його попередник на посаді просто кришував контрабанду…

«Коли собака без намордника когось кусає, потрібно карати і собаку, і, що важливо, її господаря. Собак в таких випадках присипляють. А в нашому випадку можна відправити післяплатою до Грузії, щоб вона відповіла за покусаних там людей. Що стосується господаря, ми розуміємо, хто він (натяк більше ніж прозорий, – ​ред.)», – ​заявив Коломойський.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Більше того, опальний олігарх пообіцяв подати до суду на Саакашвілі:
«Я вважаю, немає сенсу питати з брудного сопливого наркомана до тих пір, поки він не пройде курси реабілітації від наркозалежності. Моя лінія поведінки – ​зустрічатися з ним у судах, відстоювати свою честь і гідність там, отримувати матеріальну компенсацію. Саакашвілі заявляв, що у нього зарплата двісті тисяч доларів – ​нехай з неї платить».

Відповідь Саакашвілі на такі слова Коломойського теж не забарилася.

Зокрема, одеський чиновник на своїй сторінці в Facecook порівняв Коломойського з… російським президентом Володимиром Путіним.

«Український олігархат, так само, як Путін, заважає становленню української держави і є головним поживним середовищем для політичної корупції», – ​написав Саакашвілі.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Глава Одеської ОДА також повідомив, що його намагалися невдало підкупити.

«Олігарх пропонує приспати мене як собаку. Після невдалих спроб підкупити чи дискредитувати перейшли на останній сценарій, відомий олігархату, – ​прямі погрози. Я думаю, народ України скоро вкаже цим пережиткам з бандитських десятиліть на їхнє місце», – ​додав Саакашвілі.

Підготував Тарас Боднар

ДУМКИ ЕКСПЕРТІВ:

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

magdaЄвген Магда
«Зараз минає сто днів перебування Саакашвілі на посаді. І великих змін в Одеській області поки що немає. Немає такої ефективності, яка давала би Міхеїлу Ніколозовичу підстави розраховувати на невідворотність його прем’єрства, він на сьогоднішній момент не демонструє», – ​каже політичний експерт Євген Магда.

За його словами, Міхеїл Саакашвілі переймається власним політичним реноме і веде власну політичну гру, яка не обмежується Україною. Адже він не полишає намірів повернутися до Грузії.

«Міхеїл Саакашвілі поводить себе нетипово для українського чиновника, які не дозволяють собі критикувати посадовців вищої ланки. Утім, очільник Одеської області ніколи й не був типовим українським чиновником, адже є колишнім президентом Грузії. Тож, його поведінка і навіть мотиви відрізняються від традицій української політики».

Віталій Кулик
kyluk«Попри запевнення Міхеїла Саакашвілі, що він не збирається очолювати Кабмін, відкидати цю версію не варто. Просто йдеться, вочевидь, не про найближчу, а про віддалену перспективу.

Саакашвілі поводить себе не як губернатор, а як президент.

У своїй імпульсивності він, звісно, є самостійним. Але я далекий від думки, що Саакашвілі не розуміє свого статусу і певних умовностей, в яких він діє. Він це розуміє, але свідомо йде на конфлікт», – ​зазначає політолог Віталій Кулик.
Експерти схиляються до думки, що зараз прем’єрство стало би для Міхеїла Саакашвілі передчасним кроком. Адже в теперішньому парламенті відсутня більшість, яка би стабільно його підтримувала. За таких умов перебування на чолі Кабміну навряд чи може бути ефективним.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Утім, Міхеїл Саакашвілі може бути зручним прем’єр-міністром для Петра Порошенка, бо не зможе скласти йому конкуренцію на президентських виборах. Адже балотуватися на посаду глави держави може лише той, хто проживає в Україні останні десять років.

Джерело: Радіо Свобода

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності