Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Міжнародні новини

Війна відкладається – Макрон домовився із Путіним про саміт по Україні… замість війни

Президенти РФ та США Володимир Путін і Джо Байден прийняли пропозицію французького лідера Емманюеля Макрона щодо проведення саміту з питань безпеки у Європі. Саміт може відбутись лише за умови, що РФ не вторгнеться в Україну, наголосили у президента Франції.

«Макрон запропонував провести саміт між президентом Байденом і президентом Путіним, а потім із відповідними зацікавленими сторонами для обговорення безпекових питань та стратегічної стабільності в Європі. Президенти Байден і Путін обидва погодилися з ідеєю такого саміту в принципі.. Він може відбутися лише за умови, що Росія не вторгнеться в Україну», — повідомляють із Єлисейського палацу.

Порядок денний саміту мають погодити держсекретар США Ентоні Блінкен та глава МЗС Росії Сергій Лавров у ході зустрічі 24 лютого.

Телефонна розмова Макрона і Путіна тривала 1 годину 45 хвилин. Сторони погодились відновити роботу у Нормандському форматі та продовжити інтенсивні контакти у рамках тристоронньої контактної групи щодо деескалації на Донбасі. Путін водночас звинуватив Київ у провокаціях та імітації переговорів, він також заявив про «накачування» України «сучасними озброєннями та боєприпасами» від НАТО.

У Білому домі підтвердили готовність президента США до зустрічі із Путіним.

«Президент Байден в принципі погодився на зустріч з президентом Путіним після цієї зустрічі, знову ж таки, якщо вторгнення не станеться. Ми завжди готові до дипломатії. Ми також готові до швидких і важких наслідків, якщо Росія замість цього вибере війну. І зараз, схоже, Росія дуже скоро продовжує підготовку до повномасштабного нападу на Україну», – коментує з Білого дому Джен Псакі.

Після розмови із Путіним Макрон протягом 30 хвилин спілкувався із президентом України Володимиром Зеленським. Глава української держави виступив за активізацію мирного процесу та якнайшвидше скликання Тристоронньої контактної групи щодо Донбасу.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Крім того, Макрон 20 лютого провів переговори із прем’єр-міністром Британії Борисом Джонсоном у рамках продовження контактів щодо ситуації в Україні.  Лідери домовились здійснити у найближчі деі «всі корисні дії, щоб зберегти відкритість і домогтися переважання шляху дипломатії» та визнали, що найближчий тиждень стане найважливішим для спроби дипломатичного вирішення кризи. Джонсон підкреслив, що зобов’язання Путіна перед Макроном є втішною ознакою того, що російський президент, можливо, готовий брати участь у пошуку дипломатичного рішення.

Прем’єр-міністр Британії також наголосив, що голос України має бути центральним у будь-яких дискусіях. Лідери також наголосили, що Путін має відмовитись від своїх нинішніх погроз та відвести війська від кордону з Україною.

Нагадаємо, Борис Джонсон раніше заявив, що  Росія планує «найбільшу війну в Європі з 1945 року».

Напередодні президент США Джо Байден так само зазначив, що Путін вирішив атакувати  Україну і російські військові намагатимуться захопити українську столицю. 20 лютого американський лідер скликає засідання Ради національної безпеки Білого дому через ситуацію навколо України.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Тим часом Білорусь і РФ погодили продовження спільних військових навчань після завершення «Союзної рішучості-2022». Зокрема продовжиться перевірка сил реагування «союзної держави».

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності