Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Фоторепортажі

Водохреще у Гошеві

IMG_9354Свято Богоявлення Господнього, відоме в народі як Водохреще або Йордан, у невеличкому селі Гошів, що на Долинщині, святкують по-особливому.

Розташований на тутешній Ясній горі Монастир Преображення Господнього давно вже став центром паломництва не лише з усієї України, а й з багатьох країн зарубіжжя.
Тож чи варто дивуватись, що традиційне освячення йорданської води тут перетворюється на особливо велелюдну та урочисту церемонію. Водохреще – 2014 не було виключенням.
З самого ранку послухати службу Божу і помолитися у монастирському храмі зібралися сотні людей. Прибули сюди також очільники області: голова Івано-Франківської обласної державної адміністрації Василь Чуднов, його заступники – Зінаїда Болюк та Олександр Криницький, директор департаменту фінансів – заступник голови облдержадміністрації Галина Карп. До них приєднались також голова Долинської райдержадміністрації Сергій Плотніков, його заступники, депутатський корпус району.
По закінченні служби Божої, яка цього дня відбувалася особливо яскраво, учасники святкування, включно з настоятелем Монастиря о. Дамьяном та керівництвом області, урочистою ходою, у супроводі духового оркестру пройшли до берега річки Лужанки, де і відбулася головна церемонія дійства – освячення води. Для цього на річці було спеціально споруджено дерев’яний поміст, на якому монастирське духовенство відправило богослужіння та здійснило власне обряд освячення.
Навколо ж – на обох берегах неширокої річки та на автомобільному мості зібралося безліч святково вбраного люду, що тримав у руках баночки, пластикові та скляні пляшки та графини у готовності одразу їх наповнити щойно священики завершать обряд.
По закінченні церемонії отець Дам’ян провів керівників області територією Монастиря, демонструючи монастирські святині та цікавинки. Ігумен розповів, наскільки популярною стала Гошівська обитель в останні роки – і не тільки в Україні, а й далеко за її межами. З його слів, на сьогоднішній день вже є безліч свідчень чудотворних зцілень, спричинених монастирськими святинями та тією чудодійною аурою, що витає над Ясною горою. Панотець також поділився планами щодо розширення рекреаційних можливостей обителі: облаштування співочого поля, будинку прочанина, розширення дороги, яка веде до монастирського комплексу. А ще запросив Василя Чуднова до участі в урочистостях з відзначення п’ятої річниці з дня коронації головної святині Монастиря – чудотворної ікони Гошівської Божої Матері, які відбуватимуться у Гошеві 5 серпня.
В свою чергу очільник облдержадміністрації запевнив отця Дам’яна, що обласна державна адміністрації і надалі допомагатиме Монастиреві у його розвитку та діяльності на благо духовного відродження і збагачення нашого краю.
Гнат Шумлянський

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності