Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Події

Волонтери про шахрайські фонди

Днями «Самооборона» Івано-Франківська спільно ще з кількома громадськими організаціями припинила діяльність одного із фондів, що збирав з мешканців Івано-Франківська кошти нібито на благодійність.

Виявилось, як розповідає волонтер і активіст Роман Островський, мати хворої дитини, які й мали б бути передані кошти, була шокована, що на її біді наживаються шахраї.
«Це всеукраїнський фонд. І для цієї дини він збирає гроші не тільки в Івано-Франківську, але й у інших містах. Ми підрахували, що у місяць вони збирають 30–40 тисяч гривень тільки у нашому місті, а мамі дали максимум 5–6 тисяч з усіх міст», – Роман Островський на своїй сторінці у Фейсбуці.
Активіст зазначив, що згідно законодавства батьки хворої дитини, для прикладу, повинні написати у фонд спеціальну заяву із проханням допомогти по збору коштів. Для цього вони мають надати усі копії діагнозів та інших документів дитини. Потім благодійний фонд розглядає це звернення і може або розпочинати збір коштів, або відмовити.
Волонтер каже, що є такі випадки, коли сім’ї офіційно відмовляють, але збирають кошти для допомоги в інших містах. Відтак, люди дуже часто навіть не здогадуються, що на їхньому горі наживаються шахраї.
«Чому у Франківську збирають кошти для дитини зі Львова чи Дніпропетровська? Просто фонд каже мамі, що можливості збирати кошти для вас зараз нема і ставимо вас у чергу. Але документи, які надали батьки, беруть, перекидають у інше місто і там збирають гроші. І вчора ми побачили це повне шахрайство. Коли ми прийшли у той фонд, то там відкрито стояли різні чеки із іншими рахунками, куди перераховувалися кошти. І ми не уявляємо куди ці кошти далі йшли. Якщо Івано-Франківськ збирає чистими нехай 20 тисяч гривень в місця, то Львів, скажімо, дає 100 тисяч. А є ще і інші більші міста. То можемо собі уявити які там суми ходять», – пояснює Островський.
В Івано-Франківську, за його словами, діє нині 17 таких начебто благодійних фондів.
«Усі діти, які ходять зі скриньками, є представниками шахрайських фондів. Усі фонди в Івано-Франківську, які збирають гроші у скриньки, є шахраями. Це ми ще за магазини не бралися. А зараз ще нова тенденція – збір коштів на АТО», – говорить Островський.
На разі, фондом, який днями накрили громадські активісти займаються відповідні правоохоронні органи.

Підготував Дмитро Несміш

Loading

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.
Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності