Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Події

Вперше у Львівському військовому ліцеї навчатимуться дівчата

Вперше у військовому ліцеї Львова навчатимуться дівчата.

Про це рішення журналістам повідомив начальник Львівського державного ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою імені Героїв Крут полковник Юрій Гусар.

Отже, у 2022 році на навчання вперше за історію цього військово-орієнтованого навчального закладу приймуть 10 юнок після 9 класу.

Наразі в ліцеї навчається загалом 427 вихованців віком 13-17 років. Раніше до навчального закладу приймали хлопців після 9 класу. Цього року вперше провели набір юнаків, які завершили 7 клас звичайної школи.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Перед тим як набирати дівчат, у ліцеї вивчили досвід інших військових ліцеїв як в Україні, так і за кордоном. За основу візьмуть досвід Грузії та Литви.

— Дівчата проживатимуть окремо. На уроках вони перебуватимуть разом з юнаками. Ми на сто відсотків впевнені, що це тільки сприятиме успішності наших ліцеїстів. Це буде більше виховувати в них культуру, повагу і самодисципліну. Я думаю, що це дуже добре, бо дівчата зі шкільних років будуть готувати себе до подальшої служби нарівні з чоловіками. Це правильний підхід, — каже начальник військового ліцею полковник Юрій Гусар.

Нагадаємо, що Львівський військовий ліцей має сталі партнерські зв’язки із Військовим ліцеєм кадетів імені генерала Повіласа Плехавічуса в Каунасі (Литва). А минулого місяця угоду про співпрацю підписано ще з одним іноземним військово-орієнтованим навчальним закладом: Військовим кадетським ліцеєм імені генерала Георгія Квінітадзе.

За словами полковника Юрія Гусара, набирати дівчат до військового ліцею вирішили тому, що останнім часом на це є великий попит.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

— Є багато охочих. Це приємно відзначити, що, незважаючи на війну, яка триває, не тільки юнаки, але й дівчата хочуть вступати для того, щоб надалі служити в ЗСУ або інших силових структурах. У нас жінка-воїн дуже популяризована, — відзначає начальник військового ліцею.

Наразі на території військового ліцею імені Героїв Крут тривають ремонтні роботи. Зокрема, у спальному корпусі, де проживають ліцеїсти. Для першої групи дівчат буде підготовлено і облаштовано приміщення, де вони житимуть. У перспективі в ліцеї розглядають можливість приймати і більше дівчат — для цього хочуть збудувати ще один спальний корпус.

Військовим куратором дівчат у ліцеї буде капітан Анастасія Шаповал. Нині вона є офіцером-вихователем у хлопців. В її взводі 29 юнаків. Жінка-офіцер розповідає, що навчальна програма для дівчат буде такою ж, як у хлопців. Відрізнятимуться лише нормативи з фізпідготовки.

— Наша кафедра фізичної підготовки буде спеціально розробляти план фізичних навантажень для дівчат. Все решта — у рамках програми як шкільної освіти, так і спеціалізованого поглибленого вивчення предмета «Захист України». У його межах дівчата нарівні з хлопцями проходитимуть вишкіл: стрільба, медична підготовка, тактико-спеціальна підготовка, інженерна справа тощо, — каже офіцер-вихователь капітан Анастасія Шаповал.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

ФОТО-ілюстративне, курсантки-першокурсниці у Військовому ліцеї імені Івана Богуна (перший набір)

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності