Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Економіка

ВСУ поставив одну чи три крапки у справі Юрія Вітренка?

Верховний Суд підтвердив правомірність припису щодо припинення терміну дії контракту з головою правління «Нафтогазу» Юрієм Вітренко. Раніше суди першої та другої інстанцій забезпечили позов Вітренко з огляду на те, що до призначення головою НАК «Нафтогаз» він перебував на посаді міністра енергетики лише 4 місяці, що не підтверджує наявність конфлікту інтересів.

Верховний Суд не погодився з такими висновками судів, адже згідно із законом, реальний конфлікт інтересів означає протиріччя між приватним інтересом особи та її службовими повноваженнями, що впливає на об’єктивність прийняття рішень.

Суд ухвалив, що у випадках виявлення порушень вимог закону про запобігання корупції Нацагенство із запобігання корупції (НАПК) вносить керівнику відповідної установи припис про усунення порушень.

Такий припис обов’язковий для виконання – саме його оскаржив Вітренко в суді.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

«При наведеному правовому регулюванні та обставинах справи касаційну скаргу слід задовольнити, скасувати оскаржені судові рішення та прийняти у справі нове рішення про відмову в задоволенні заяви про вжиття заходів забезпечення позову», – зазначили у ВСУ.

Наглядова рада «Нафтогазу» є органом, наділеним необхідними повноваженнями щодо усунення порушень. Наразі НАК функціонує без наглядової ради, а її повноваження може виконувати акціонер «Нафтогазу», тобто Кабінет міністрів.

Раніше Господар Донецької області ухвалив рішення задовольнити позов НАК «Нафтогаз України» і стягнути з Донецькоблгазу 2,63 млрд грн заборгованості за газ за період з листопада 2018 року до липня 2020 року.

Європейська комісія отримала скаргу від НАК “Нафтогаз України”. Їй зазначається, що домінуюче становище «Газпрому» спричинило рекордне зростання цін на газ у Європі.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Господарський суд Київської області частково задовольнив позов НАК «Нафтогаз України» та ухвалив стягнути 298 млн грн заборгованості за газ із ПАТ «Білоцерківська теплоелектроцентраль». Ця заборгованість сформувалася у період з жовтня 2018 року до вересня 2019 року.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності