Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Міжнародні новини

Вибачатися за Ярослава Мудрого?! – Netflix давно постававив себе понад Історією, державами і їх урядами

Після того як користувачі Мережі вказали авторам спін-оффу Вікінги: Вальхалла на грубу історичну помилку щодо приналежності князя Ярослава Мудрого до «Північної Росії», якої як держави не існувало, Netflix виправили пост.

Після гнівної критики у коментарях під постом про знайомство із героєм серіалу Вікінгі: Вальхалла, спін-оффу серіала Вікінги, князем Ярославом Мудрим, якого позначили як правитель «Північної росії», на сторінках серіалу у соціальних мережах виправили цю помилку.

У Twitter пост просто видалили, а в Instagram замінили текст, проте жодним чином не згадали, що допустили грубу історичну помилку. До того ж це сталося на тлі військової агресії росії проти України і численних спробах збоку росії присвоїти історію України, зокрема і часів Київської Русі, про що сотні коментаторів написали у коментарях.

Тепер у пості-знайомстві з героями Ярослав Мудрий значиться як правитель Київської Русі.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Але для Netflix стало нормою спотворювати історичну правду: костюми, зброю, традиції, зображати британських монархів, фіна Маннергейма та інших європейських правителів африканцями, співставляти за часом події, що відбувалися в різних роках, а століттях (!), подавати злочинців героями, а героїв злочинцями… І якщо компанія не вибачилася досі перед правлячими монархами Великобританії за це*, Фінляндією, то чекати вибачення від неї перед Україною, й годі.

*Нагадаємо: Netflix знову опинився у центрі скандалу, пов’язаного з Україною. Цього разу через грубе незнання історії.

У новому серіалі Вікінги: Вальхалла спін-офі Вікінгів його автори назвали князя Київської Русі Ярослава Мудрого — князем Північної росії. Вони написали про це, представляючи перші кадри з героєм серіалу Ярославом Мудрим та його донькою Оленою.

«Князь Ярослав Мудрий, войовничий правитель Північної росії, дядько Олафа і Гаральда. І його життєрадісна дочка Олена», — сказано в описі.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Шанувальники серіалу та стрімінгового сервісу Netflix у соціальних мережах не залишили поза увагою серйозну та грубу історичну помилку, допущену сценаристами та командою спін-офу Вікінгів. У коментарях вони гнівно вказують, що князь Ярослав Мудрий був князем Київської Русі, а росії у ХІ столітті не існувало.

«Читайте історію, Північна Росія? У ХІ столітті? Будь ласка, подумайте ще раз! Я знаю, ви можете краще, ніж це», «А чи ви можете перед зйомками проводити справжнє історичне дослідження, перш ніж витрачати мільйони на створення шоу, повне дезінформації? ОСОБЛИВО за часів російської пропаганди? Як ніяково», «Князь Ярослав Мудрий ніколи не був російським князем. Де це ви знайшли? У російських підручниках? Держава, якою правив Ярослав Мудрий, називалася Київська Русь, а не росія. Коли існувала перша, другої не існувало», «Легко перевірити, коли і ДЕ жив і правив Ярослав Мудрий, і чи взагалі існувала Росія в той час. Будь ласка, не підтримуйте колоніально-імперський наратив сьогоднішньої Росії: українську історію намагаються присвоїти», — залишають коментарі користувачі.

Сценаристами та шоураннерами серіалу Вікінги: Вальхалла є британець Майкл Херст (Єлизавета: Золотий вік, Тюдори, Вікінги) та американець Джеб Стюарт (Інші 48 годин, Втікач, Справедливий суд, Вогонь з Пекла). Прем’єра першого сезону серіалу запланована на 12 січня 2023 року.

Нагадаємо, це далеко не перший скандал Netflix із неадекватним поданням України. У грудні 2021 року вибухнув скандал навколо другого сезону популярного серіалу Netflix Емілі в Парижі. У ньому українок представили неосвіченими злодійками.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності