Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Блоги

Вибори у Польщі: політики борються за голоси фермерів, розпалюючи антиукраїнські настрої

Минулого тижня Європейська комісія оголосила, що не буде продовжувати обмеження на імпорт сільськогосподарської продукції з України після 15 вересня. Своєю чергою українська сторона погодилася вжити відповідних заходів щодо обмеження імпорту зі свого боку.

Зокрема, йдеться про те, що офіційний Київ погодився запровадити систему контролю та ліцензування українського експорту протягом 30 днів. На думку українських можновладців, ці заходи мають на меті суттєво знизити ризики можливого коливання цін на зерно.

Примітно, що стежити за практичною реалізацією цих заходів буде саме Європейська комісія спільно з Україною. Зі свого боку предстаники комісії заявили, що буть утримуватися від запровадження обмеження на імпорт сільгосппродукції доти, допоки заходи, запропоновані українською стороною, працюватимуть у повному обсязі.

Утім, незважаючи на це, уряд Польщі ухвалив резолюцію щодо подовження заборони на імпорт української сільгосппродукції на національному рівні. Аналогічні рішення ухвалили уряди Угорщини та Словаччини.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Після відповідних заяв урядів цих країн прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що Україна готова запровадити взаємні торгові обмеження.

“Найважливіше пам’ятати – ми всі на одному боці. На боці європейських цінностей і демократії”, – підкреслив Шмигаль.

Зменшення допомоги від Польщі для України

На тлі цієї кризи представники польської влади заявили, що їхня країна може суттєво зменшити фінансово-економічну та військову допомогу Україні. Так, наприклад, речник польського уряду Пьотр Мюллер заявив, що Польща може змешити фінансову допомогу українським біженцям. За його словами, фінансова підтримка українських біженців, а саме надання дозволу на роботу, вільний доступ до шкіл, медичної допомоги та пільг на сім’ю, не буде продовжена у наступному році.

Речник польського уряду Пьотр Мюллер / © Getty Images

Речник польського уряду Пьотр Мюллер / Фото: Getty Images

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Нагадаю, через кілька годин після повномасштабного вторгнення країни-окупанта до України, Польща розгорнула дев’ять прикордонних пунктів для українських біженців. Станом на сьогодні в Польщі зареєстровано 968,4 тис. біженців з України, більше – лише в Німеччині. Варто зауважити, що саме українські біженці дали новий поштовх в економічному розвитку країни, а завдяки низькому кошту ведення бізнесу сюди почали переносити своє виробництво фірми з Німеччини, Франції та інших країн.

Аргументи Польщі щодо заборони на імпорт зерна з України

Зі свого боку міністр у справах ЄС Шимон Шинковський вель Сенк зауважив, що польський уряд є непохитним у питанні заборони на імпорт української сільгосппродукції, враховуючи інтереси національного сільгоспвиробника. Показово, що у своїй промові польський міністр апелює до підтримки широкого загалу у цьому питанні.

“Якщо не буде підтримки з боку польського народу, нам буде важко продовжувати підтримувати Україну так, як ми це робили дотепер”, – заявив він.

Заборона на імпорт зерна: до чого тут вибори в Польщі

Апеляція до громадської думки не випадкова. Восени цього року в Польщі відбуватимуться парламентські вибори. І багато місцевих експертів вважають, що результати виборів можуть мати значний вплив на подальший внутрішній та зовнішній курс розвитку країни. Вибори до обох палат парламенту – Сенату та Сейму – відбудуться 15 жовтня.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Під час попередніх виборів більшу частину голосів виборців отримала правляча партія “Право і Справедливість”. Це дало можливість “ПіС” не створювати коаліцію з іншими політичними партіями. На думку польських політологів, у разі перемоги на виборах, “Право і Справедливість” продовжить свою попередню зовнішню та внутрішню політику, зокрема щодо українців.

Стосовно дипоматичного скандалу із забороною імпорту українського зерна, цікавою є думка заступника головного редактора впливового польського видання Rzeczpospolita М. Шульджинського. На його переконання, таким чином “Право і справедливість” намагається сподобатися консервативним селянам напередодні виборів, щоб вони не переметнулися до радикальної проросійської та антиукраїнської “Конфедерації”.

Правляча партія повинна показати фермерам, що бореться за їхні інтереси. Повинна зробити все можливе, щоб вони не переключили свою підтримку на радикальну “Конфедерацію”. Втім, на думку автора, ця акція насправді має мало спільного із захистом інтересів польського сільського господарства. Натомість вона є панічним прикриттям бездіяльності уряду, який за рік не спромігся розробити розумну систему, яка б дозволила експортувати українську сільгосппродукцію до інших країн, водночас забезпечивши цей транзит. Щоб приховати свою некомпетентність, партія “Право і справедливість” перемикає рубильник і починає переслідувати Україну….

Весь  текст можна прочитати  за цим посиланням:

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

https://tsn.ua/exclusive/vibori-u-polschi-politiki-boryutsya-za-golosi-fermeriv-rozpalyuyuchi-antiukrayinski-nastroyi-2415187.html

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності