Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Події

Видача електронних виписок для земельних ділянок незабаром стане реальністю

Витяг з кадастру ДЗК тепер можна буде отримати в електронному вигляді.

Департамент містобудування та архітектури КМДА незабаром зробить можливим отримання таких виписок на електронну пошту її замовника. Про це повідомляє начальник Служби Містобудівного кадастру Андрій Варвиш, за словами якого, така схема отримання документа вже розроблена, проте її дія поки не активована. Останнє вимагає значно більшого часу з метою максимального захисту інформації. Впровадження комплексної системи захисту інформації (КСЗІ) дозволить видавати електронними засобами дані, включаючи і такі, які мають обмежений статус.
Для чого взагалі потрібна виписка з кадастру? Цим документом власник землі підтверджує внесення всіх необхідних даних про земельну ділянку до Державного земельного кадастру. Це, по суті, один із способів надання відомостей про земельну ділянку державним кадастровим реєстратором.
Отримання даного документу необхідно фізичним або юридичним особам у двох випадках: при реєстрації свого земельної ділянки в Державному земельному кадастрі і при здійсненні різних операцій з даною земельною ділянкою (обмін, дарування, купівля-продаж, оренда або спадкування).
Отримання виписки з кадастру при реєстрації ділянки землі
Даний випадок актуальний, в першу чергу, для тих, хто є власником державного акта про право власності на земельну ділянку, однак не внесений в Національну кадастрову систему. Для здійснення такої процедури власнику земельної ділянки необхідно звернутися до державного кадастровому реєстратору за місцезнаходженням земельної ділянки, подавши пакет необхідних документів, які дозволять внести в кадастр всю необхідну інформацію про ділянці, після чого реєстратор зможе видати його власнику виписку, що підтверджує реєстрацію ділянки в Державному земельному кадастрі. З впровадженням електронної системи процедура видачі таких виписок буде значно спрощено.
Однак тут є і виключення. Так, наприклад, інакше йде справа з держактом червоного кольору, видача якого тривала до 2004 року. Такий акт не містив кадастрового номеру, що в даний час ускладнює внесення земельної ділянки до кадастру за таким документом. Для здійснення останнього необхідна розробка особливої технічної документації про встановлення меж земельної ділянки на місцевості, після чого стане можливим присвоїти кадастровий номер.
Отримання виписки з кадастру (ДЗК) при вчиненні нотаріальних угод
Незалежно від того, яку операцію із земельною ділянкою його власник збирається провести (купівля-продаж, обмін, дарування), він повинен надати витяг з кадастру нотаріуса. Крім відомостей про реєстрацію земельної ділянки, виписка з кадастру для нотаріуса повинна містити ще й дані нормативно-грошової оцінки, а також дані щодо обмежень у використанні земельної ділянки. Якщо до 2013 року всі необхідні відомості про земельну ділянку можна було надати лише у формі окремих довідок, то тепер вся інформація міститься в одному документі, отримати який в недалекому майбутньому стане можливо і по електронній пошті.
Слід пам’ятати про те, що отримання виписки з кадастру з метою надання її нотаріуса можливе тільки після проведення процедури реєстрації права на земельну ділянку реєстраційної служби (Укрдержреєстр).
Таким чином, виписка з кадастру є остаточним документом, необхідним при реєстрації земельної ділянки у Державному земельному кадастрі, а також при вчиненні нотаріальних угод. Незабаром отримання такого документу стане можливим і в електронному вигляді.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності