Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Полеміка

ВИХІД БРИТАНІЇ З ЄС ВИГІДНИЙ РФ І США

Результати референдуму у Британії, щодо подальшого членства у ЄС хоча й були прогнозованими, стали таки шокуючими.

Лідери країн Євросоюзу емоційно реагують на результати референдуму в Британії про членство в ЄС, за підсумками якого більшість виборців висловилися за вихід з Союзу.

«Чорт! Поганий день для Європи», – написав у Twitter віце-канцлер Німеччини Зігмар Габріель.
Голова німецького МЗС Франк-Вальтер Штайнмаєр також назвав підсумки голосування «сумним днем для Європи і для Британії».

«Будь ласка, скажіть мені, що я сплю і що все це тільки поганий сон!» – написав колишній прем’єр-міністр Фінляндії Олександр Стубб.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

А член парламенту Нідерландів, євроскептик Герт Вілдерс, навпаки, висловив радість з приводу «брекзиту: «Ура Британії! Тепер наша черга. Настав час нідерландського референдуму!».
Лідер французької партії «Національний фронт» Марін Ле Пен також схвалила рішення британських виборців: «Перемогла свобода! Як я вже говорю багато років, ми повинні провести такий же референдум у Франції і в інших країнах ЄС».

За підсумками підрахунку більшості голосів, 52% британців проголосували за вихід країни з Євросоюзу.

Звісно, що Великобританія при збереженні своєї власної валюти втомилася бути одним з постійних донорів економіки усього ЄС, і тому лідери інших держав-членів ЄС усіма своїми силами будуть намагатися її якомога довше втримати у цьому союзі, адже процедура виходу – це тривалий юридичний процес, що може зайняти роки.

Але нагадаємо, що подібні референдуми нещодавно намагалися ініціювати в Іспанії, Греції, Нідерландах, Франції. Десь ініціаторами виступають ліві, а десь і ультраправі. Зокрема у Франції за такою ініціативою стоїть лідер третьої за потужністю партії країни «Національний фронт» Марін Ле Пен, яку у Європі уже давно називають «маріонеткою Росії», якій, звісно, існування ЄС як такого, жодним чином не вигідне.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Не вигідний економічно сильний ЄС і для США, чий уряд показово заявляє свою стурбованість рішенням Великобританії про вихід з ЄС. Адже у Білому Домі, яким століттями керують англо-сакси, втомилися конкурувати своїм доларом проти євро, який вони успішно поступово обвалюють.

Нагадаємо, що однією з причин повалення режимів Саддама Хусейна і Муаммара Каддафі є буцімто бажання обох цих лідерів нафтових держав відмовитися при розрахунках за нафту від долара і перейти на євро… Про наслідки ми вже знаємо.

Також, слід зазначити, що вихід Великобританії зі складу ЄС, і навіть розпад цього союзу, існуванню НАТО, де домінуючу роль відіграють США, це не загрожує, адже президент де Голль офіційно вивів Францію із цього військового альянсу ще у 1966 році, що жодним чином не заважає співпраці цієї країни з НАТО і сьогодні.

Підготував Тарас Боднар

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності