Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Блоги

Вироки священикам-колаборантам: Московський патріархат можуть заборонити в Україні як ворожу організацію?

За інформацією Запорізької обласної прокуратури, настоятеля монастиря з Мелітополя,який входить до Запорізької єпархії УПЦ (МП), повідомлено про підозру у колабораційній діяльності.

За даними слідства, священнослужитель сприяв утвердженню окупаційної влади на території Мелітопольського району. Крім того, з серпня 2022 року брав активну участь у пропагандистських заходах проти України.

Примітно, що це не перший подібний випадок.

Днями районний суд Кропивницького вперше в Україні виніс вирок екскерівнику Кіровоградської єпархії УПЦ МП, митрополиту Іосафу Губеню. Крім того, засудили секретаря цієї установи.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

“Фігуранти публічно вихваляли захоплення частини території України та “роздували” міжрелігійну ворожнечу в регіоні на користь країни-агресора”, – йдеться у повідомленні у пресслужбі СБУ.

За даними розслідування, єпископ входив до найближчого оточення московського патріарха кирила, з яким координував підривну діяльність проти нашої держави.

Варто зауважити, що держава показала свою спроможність до захисту національних інтересів навіть у такій чутливій сфері, як діяльність релігійних організацій на території України. Нарешті притягнуто до кримінальної відповідальності людей, які своїми діями, під виглядом священнослужителів, сприяли російській агресії, розпалювали міжнаціональну ворожнечу. Думаю, що у майбутньому варто чекати ще подібних рішень.

Скажу більше, цей вирок дає підстави порушити питання про заборону діяльності Московського патріархату на території України — як ворожої організації. Також постає питання щодо передачі майна Московського патріархату ПЦУ.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Нагадаю, 1 квітня СБУ вручила підозру колишньому наміснику Києво-Печерської Лаври митрополиту УПЦ МП Лебедю. Того ж дня Шевченківський райсуд Києва обрав йому запобіжний захід.

Раніше повідомлялося, що одного зі священиків УПЦ МП, якого суд визнав винним у колабораціонізмі, вдалося обміняти на 28 українських військовослужбовців.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності