Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Соціальні новини

Як на трафіку українських заробітчан заробляє Угорщина

Заробітчанам з України працевлаштуватися в Угорщині стало набагато складніше. Про це повідомив у Facebook власник агенції з працевлаштування Тарас Вакула.

Угорщина прийняла рішення жорстко наповняти казну за рахунок трафіку заробітчан. Систематичним стало штрафування неофіційних бусиків перевізників на суми з п’ятьма нулями, чого не бувало, мабуть, за всю історію угорського кордону. Схема банальна, як в наперстках. Беруть окремого пасажира, ніби між іншим розпитують куди їде, для чого і чи дорого нині коштує доїхати до роботи. Людна розповідає яку суму заплатила перевізнику, і вуаля – на перевізника вже пишуть протокол, вся група застряє до ночі на кордоні і всіх, наче небезпечних злочинців допитують та дожимають підписати кляузу на водія“, – повідомив Тарас Вакула.

Також він розповів про інші неприємні випадки. Наприклад, нещодавно пасажирів рейсових автобусів EuroClub з Австрії в Україну, які за проханням угорських органів змінили графік руху, було оштрафовано за порушення комендантської години. Адже автобус прибуває на кордон після 20.00, і всіх людей, які сідали на цей рейс на території Угорщини (тобто не транзитних пасажирів) оштрафували.

Також раніше, при виїзді з Угорщини з копією дозволу на перебування, але без картки ДНП (дозволу на проживання) поліція спокійно пропускала. Зараз, якщо немає на руках пластикової карти ДНП, а біометрія вже збігла, поліція жорстко штрафує, як за протерміновану – на 50-60 тисяч форинтів, навіть якщо рішення про видачу ДНП уже на руках.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Хоча часто терміни видачі та друку карток постійно порушуються самою Угорською державою. Є випадки, що люди за півроку змушені їхати додому, а картка так і не прийшла.

Почастішали випадки, коли заробітчани заїжджали на карантин, протягом 10 днів їх ніхто не перевіряв (інформація точна, бо коменданти готелів це підтверджують), а після отримання ДНП і прописки, на місце проживання приходить лист зі штрафом, ніби людина порушила карантин, і при перевірці її не знайшли за адресою.

Це все зміни, які відбулися буквально за останні кілька місяців, і для мене в цьому проглядається як чітка стратегія наповнення бюджету“, – зазначає Вакула.

Також він повідомляє, що роботи в Угорщині для українців за останній час набагато менше ніж було раніше. Це зумовлено як спадом замовлень у підприємств через коронакризу, так і тим, що багато угорців залишились без роботи в інших країнах та повертаються на підприємства вдома.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Добре обмірковуйте і готуєтесь до поїздки, бо якщо у вас не зростеться з роботою на місці, не факт, що зможете її швидко і без проблем змінити“, – попереджає закарпатський підприємець.Юристи великих агенцій знайшли спосіб притягнути до відповідповідальності тих людей, які приїхали на роботу, відсиділи карантин за рахунок роботодавця і вирішили перейти на іншу.

Окрім відмови у отриманні ДНП деякі з них отримують тепер заборону на в’їзд в Угорщину від 1 до 3 років.

До того ж, угорські прикордонники стали прискіпливіше перевіряти документи. Все частіше при перетині кордонів просять пред’явити додаткові атрибути трудового емігранта, а саме угорський податковий номер та страхову картку.

Отже, радить: якщо ваш роботодавець ще не видав вам на руки такі документи, попросіть його це зробити.Дуже часто просто на кордоні робітникам влаштовують справжній допит: куди їдеш, що будеш робити, точна адреса проживання, яку зарплату будеш отримувати, як називається агенція, хто роботодавець. При найменших сумнівах можуть запросто розвернути увесь бус.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Висновок: перед виїздом з України варто уважно вивчити всі документи за якими подорожуєте на роботу за кордон.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності