Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Фоторепортажі

ЯК ПРАЦЮЄ КОНТРАБАНДА СИГАРЕТ

Існує дві схеми контрабанди:

1. В Україну  – найчастіше, сигарети Фест фабрики Гроднотабак (Білорусь). В’їжджають в Україну та за документами повинні їхати далі в Європу. Акцизів ніяких не платять, бо акцизи сплачуються в к раїні споживання. Фури (вже порожні або забиті всяким мотлохом) заїжджають на митні пункти, в документах ставлять печатки про виїзд і розвертаються назад в Україну. Для цього треба мати «свої» митні пункти. Найбільш використовувалися для такого пункти Кучурган і kontra2Платонове на придністровській ділянці українсько-молдовського кордону.

Правда, Постановою КМУ від 18.03.2015 № 117 з 19 травня цього року ці пункти виключені з переліку для пропуску підакцизних товарів. Тим ціннішими стають інші пункти, де подібне вдається робити.

Це так званий «перерваний транзит». З ростом акцизу (а значить і ціни товару), росте і цей «сегмент».

2. З України. Так, усім відомо, що в ЄС сигарети дорожчі, в основному через акциз: у нас 0,8 євро, там близько 5 євро. Тому везуть туди всіма можливими способами, але щоб не платити європейський акциз, тобто тунелями, катакомбами, дельтапланами, вагонами (як на фото).

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

kontra3Фактично для цього треба контролювати фізичні ділянки прикордонної землі.

Найлегше переправляти тунелями, але вони і легше перекриваються СБУ (якщо не в долі).

Також, звичайно, фурами, але там і масштабніші обсяги. Найбільш «дружня» в цьому плані Угорщина, тому більше туди. І якраз затримання фур біля кордону майже ніколи не видно у зведеннях СБУ, ДФС.

Під контрабанду часто замовляють виробництво контрафакту (без сплати акцизу + підробки відомих дорогих марок) або небрендованих сигарет на українських тютюнових фабриках. Найбільш відомою була «Хамадей» (Донецьк), яка працювала і на внутрішній, і на зовнішній ринки.

У лютому-березні 2015 відповідними органами/службами було виявлено в Україні 50  млн. пачок нелегальних сигарет, в квітні-травні ще близько 20 млн. пачок – це близько 1 млрд. грн, з них несплаченого акцизу 0.5 млрд. грн. – і це тільки за 4 місяці, і лише виявлених.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

А скільки все-таки минуло кордон – додумайте самі.

Ось такий бізнес.

Джерело: Політолог

 

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності