Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Полеміка

Як Росія і Америка воюють в Україні

На території України відбувається холодна війна між Росією і США, тому зараз малоймовірно завершення бойових дій на Донбасі.

Про це йдеться в звіті американської приватної розвідувально-аналітичної компанії Stratfor.

«Черговим доказом того, що протистояння Росії і Заходу далеко від завершення, стала заява заступника міністра оборони РФ Анатолія Антонова про те, що НАТО провокує Москву включитися в гонку озброєнь. Прокоментувавши таким чином висловлювання міністра ВПС США про те, що Вашингтон планує збільшити своє військову присутність в країнах Східної Європи за рахунок розміщення там винищувачів F‑22, пан Антонов фактично підтвердив, що швидкого врегулювання конфлікту на Донбасі очікувати не варто», – йдеться в документі.

На думку аналітиків, «у такому розвитку подій немає нічого нового».

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

«Військові навчання та розміщення зброї – як Росією, так і Заходом – стали нормою. Цей період можна назвати самим напруженим з моменту закінчення холодної війни. Втім, на відміну від подій холодної війни, обидві сторони демонструють стриманість: вони не беруть участь у повноцінній гонці озброєнь. При цьому тертя між ними тільки посилюються і свідчать про те, що між РФ і Заходом – не маленька перешкода, а нова фаза у взаєминах», – також наголошується в звіті.

Новим етапом у протистоянні представники приватної розвідки США називають лютий 2014, коли в Україні переміг Євромайдан.

«Подальший розвиток подій призвів до того, що Росія і США почали поступово нарощувати військовий потенціал в Східній Європі. Ситуація загострилася ще більше, коли США і Європейський союз ввели відносно РФ обмежувальні заходи, на що Москва відповіла контрсанкціями. І хоча Росія не почала і вже, швидше за все, не почне повномасштабне вторгнення в Україну, агресивна риторика між сторонами зараз у самому розпалі, а рівень довіри – як ніколи низький. Яскравим свідченням тому стали численні дипломатичні зустрічі, присвячені врегулюванню конфлікту в Україні.

Оскільки за підсумками більшості з них не було досягнуто жодних значущих результатів, а Мінські домовленості надають лише частковий ефект, експерти Stratfor вирішили проаналізувати ситуацію з точки зору інтересів Росії і США. Як виявилося, конфлікт на Донбасі частково вигідний США, основним завданням яких є недопущення зростання впливу РФ в регіоні: «Криза в Україні і подальше протистояння між Росією та Заходом стали результатом зіткнення двох імперативів: наміром Росії зберегти буферну зону на території своєї периферії, зокрема, України, щоб відчувати себе захищеною і демонструвати свою впливовість у регіоні. А також імперативом США, які намагаються не допустити розвитку гегемонії в Євразії. Конфлікт на території України позбавив Росію її імперативу, однак дозволив США досягти своєї мети», – наголошується в документі.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Таким чином, підкреслюють в Stratfor, зараз Росія має намір повернути вплив над Україною або, принаймні, зробити так, щоб ця держава була нейтральною. При цьому США, навпаки, за підтримки своїх європейських союзників хочуть перетягнути України «під парасольку» Заходу: «І цей процес зачіпає також інші республіки колишнього СРСР, серед яких Білорусь, Молдова, Грузія, Вірменія і Туркменістан».

«Обидві сторони продовжують шукати шляхи до дипломатичного врегулювання конфлікту в Україні, намагаючись не допустити ескалації насильства і початку повноцінної війни. Разом з тим, для дипломатичного врегулювання конфлікту США та Росії потрібно досягти певного рівня розуміння і погодитися піти на компроміс. А поки що йти на поступки не бажає жодна сторона. При цьому демонстрація військової сили тільки більше розділяє їх», – підсумували автори документа.

Джерело: УБК

Loading

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.
Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності