Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Економіка

Як же працюватиме оподаткування інтернет-гігантів в Україні

Наприкінці минулого тижня Верховна Рада схвалила законопроєкт, який зобов’яже інтернет-гігантів, що працюють в Україні, сплачувати податки до українського бюджету.

Про це повідомляє пресслужба Ради.

Автором законопроєкту став голова Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики, народний депутат від фракції «Слуга Народу» Данило Гетманцев.

ЧИТАЙТЕ ДО ТЕМИ: Чи заплатять нарешті Україні ПДВ норовливий Google та інші

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

«Ситуація, яка є — наші рекламісти повинні сплачувати ПДВ, а великі гіганти транснаціональні чомусь від ПДВ фактично звільнені. Це неправильна ситуація, ми повинні її виправити. І, до речі, ми зустрічалися з Facebook, з іншими великими компаніями, вони не заперечували, щоби сплачувати цей податок», — пояснив Данило Гетманцев.

Як це працюватиме?

Іноземні компанії, які пропонують українцям послуги, повинні будуть платити ПДВ з кожної проданої послуги у розмірі 20%.

На сайті «Слуга народу» пояснюють, що оподаткуванню підлягатимуть:

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.
  • постачання зображень або текстів, в тому числі фотографій, електронних книжок та журналів;
  • постачання аудіовізуальних творів, відео на замовлення, ігор, азартних ігор, включаючи постачання послуг з участі в них;
  • надання доступу до інформаційних, комерційних, освітніх та розважальних електронних ресурсів та інших подібних ресурсів;
  • надання у користування хмарних технологій для розміщення даних;
  • постачання (передача прав на використання) програмного забезпечення та оновлень до нього, а також дистанційне обслуговування програмного забезпечення і електронного обладнання;
  • надання рекламних послуг в мережі «Інтернет», мобільних додатках та в інших електронних ресурсах.

Українці будуть платити більше?

«Для українських користувачів цих послуг – жодних податків не буде. Тобто пошук у Google чи користування соцмережами буде, як і раніше, безкоштовним», — зазначив Данило Гетманцев. Проте в інтерв’ю Громадському депутат додав: «Хто є фактичним платником податків або на кого перекладається це, залежить не від конструкції податку, не від наміру законодавця, а залежить від конкретної кон’юнктури на ринку — тобто як співвідноситься попит і пропозиція. Якщо мій товар не має попиту, я беру цей податок на себе, якщо має — я перекладаю на споживача».

Натомість фінансовий експерт Василь Матій у коментарі 24 каналу зазначив: «Можуть бути різні випадки. Хтось дійсно просто збільшить вартість послуг на території України, а хтось продовжить далі ухилятися від цих податків. Все залежатиме від того, в якій юрисдикції знаходиться філія компанії, яка обслуговує українських клієнтів».

Що говорить міжнародний досвід?

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Як повідомляє Financial Club, у липні 2019 року Франція ввела «цифровий податок» для провідних американських IT-компаній у розмірі 3%. У жовтні такий самий податок запровадив і уряд Італії. Згодом уряд Чехії схвалив введення щорічного 7% податку на доходи міжнародних IT-компаній. У Молдові такий податок сягає 20% для інтернет-гігантів, зокрема Netflix, Facebook і Google.

Раніше повідомлялося, що з 1 січня 2022 року, відповідно до Закону України «Про електронні комунікації», заборонять масові електронні розсилки без згоди отримувачів.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності