Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Полеміка

Як зміняться ціни на ліки в Україні після виходу Великобританії з ЄС

Після виходу Великобританії з Європейського Союзу українцям можна сподіватися на зниження цін на європейські і британські ліки.

За даними митної статистики, за підсумками 5 місяців цього року, список імпортерів медикаментів в нашу країну очолила Німеччина, на яку припало 20,4% від загальних поставок на суму $100,4 млн. В трійку потрапила також Франція (8,8% на $43 млн.).

Враховуючи, що імпортні ліки у вітчизняних аптеках займають близько 20%, а частина з них не має українських аналогів, зниження цін на третину асортименту переоцінити складно.Втім, керівник громадської організації “Медичний контроль” Ігор Щедрін повідомив, що в найближчому майбутньому розраховувати на здешевлення європейських ліків в Україні не доводиться.

“Справа в тому, що найголовнішим фармацевтичним ринком у світі є США. Тому всі міжнародні концерни, в тому числі європейські, прив’язують свої ціни не до євро, а до долара. Відповідно, нашим імпортерам вони також виставляють доларові цифри”, — пояснив експерт.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

За словами Щедріна, ослаблення євро може знизити собівартість виробництва європейських препаратів.

“Але вона дуже слабо впливає на ціни. Цінники на фармпродукцію більше прив’язані до попиту, ситуації на конкретному ринку і регуляторних вимог влади”, — зазначив Щедрін.

Тобто, для того, щоб європейські ліки почали дешевшати в Україні, повинен або рекордно обвалитися євро, або просісти долар.

Loading

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.
Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності