Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Соціальні новини

Яка в Україні може бути якість продуктів?

4 квітня в Україні запрацюють нові правила перевірки якості продуктів. Інспектор відтепер повинен буде почати перевірку підприємства за актом з питаннями для перевірки.

Закон “Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я і благополуччя тварин”, який набере чинності, повинен звести до мінімуму корупційні ризики в ході перевірок, запевняють в КМУ.

Підприємства перевірятимуть в залежності від ступеня ризику для життя і здоров’я людей. Найчастіше перевірятимуть магазини зі свіжими продуктами, ніж ті, що продають продукцію тривалого зберігання.

Якщо ж будуть виявлені фактори, які становитимуть загрозу для життя і здоров’я людини, то інспектор Держпродспожислужби зможе тимчасово призупинити виробництво, оборот товарів або кормів.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Крім того, Закон “Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я і благополуччя тварин” передбачає штрафні санкції на суму до 70 тис. гривень – в залежності від правопорушення.

Зазначається, що інспектори будуть здійснювати перевірки, згідно з актом перевірки на підставі опитувальника, який буде публічним і міститиме вичерпний перелік запитань перевіряючого підприємця.

Нагадаємо, за словами народного депутата Сергія Тригубенка, сьогоднішні мізерні штрафи за продаж неякісних товарів жодним чином не стримують недобросовісних і виробників, і продавців.

За 10 місяців минулого року порушники прав споживачів були оштрафовані всього лише на 102 тис. грн.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

“Виходить, що в середньому щомісяця контролери штрафували недобросовісних операторів ринку на 10-11 тис. грн”, – зазначив політик.

Поряд з цим, торік утримання Держпродспоживслужби обійшлося бюджету майже в 770 млн грн. На “Керівництво та управління у сфері безпеки харчових продуктів і захисту споживачів”, зокрема, було витрачено понад 630 млн грн. платників податків.

“Розумію, що таке порівняння не є абсолютним показником “ефективності” роботи Держпродспоживслужби, однак воно точно свідчить про необхідність посилення відповідальності за порушення у сфері безпеки харчових продуктів. Зрозуміло, що великих виробників такі мізерні штрафи, як зараз, аж ніяк не лякають. Навпаки, їм, напевно, легше заплатити кілька тисяч гривень штрафу, ніж усувати порушення”, – підкреслив С.Тригубенко.

Loading

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.
Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності