Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Полеміка

З ЧОГО НЕ ЗЛІПИШ КУЛІ

Історія пам’ятає, як лідери держав першими на конях чи пішки йшли у лавах свої вояків на полі бою. Також вона знає багато прикладів, коли капрали і єфрейтори ставали генералами, головнокомандувачами. Ці люди підкоряли цілі континенти. Але які б вони не були ерудовані, в першу чергу вони були військовими, а не, скажімо, гендлярами. Навіть художник на ім’я Адольф, пройшовши добровольцем у званні єфрейтора Першу Світову в районі найжорстокіших боїв на р. Сомі, уже ставши канцлером та виводячи свій фатерлянд з поствоєнної кризи на рівень наймогутніших держав світу, за спогадами очевидців щоночі студіював найновішу військову літературу, після чого він не соромлячись легко і на рівних міг говорити зі своїми маршалами та генералами – про військові операції, а з інженерами – про нові моделі літаків, танків чи кораблів…

А «Маленький» капрал (168, 5 см) Наполеон Бонапарт, який, не будучи французом, став найбільшим патріотом Франції за всю її історію, не тільки їв з одного казанка зі своїми солдатами, але й усіх з них, кого хоча б раз у житті бачив, пам’ятав по імені, знав, звідки родом солдат, як звати його дружину і скільки у нього дітей. Тому його вояки так віддано за нього помирали…

Син єврейського трактирщика з Ельзасу Мішель (Хайм) Ней, теж зробивши кар’єру з рядового до маршала, став одним з найхоробріших полководців світу і сам командував власним… розстрілом.

Але історія, не зважаючи на її дівочу пам’ять, таки не пам’ятає, щоб головнокомандувачами ставали проповідники, гендлярі чи їхні діти лихварі.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Тому воно сьогодні й не дивно, що в багатьох державах війни з полів битв перекочували у мармурові оздоблені золотом кабінети, де вони переважно і ведуться під сукном стола, що і притаманно для більшості гендлярів. Сьогоднішні командувачі звикли передову бачити очима своїх піар-менеджерів, постановників трюків і режисерів рекламних роликів, звикли керувати бутафорними кабінетними генералами і такими ж бутафорними вояками з почесної варти.

Як нещодавно написав у своєму Фейсбуку один військовий і водночас блогер: «Українська народна прикмета: як тільки ми починаємо перемагати, Порошенко тут же заключає перемир’я. Воно й зрозуміло. «Президент миру» він тільки на фоні війни. А якщо війна закінчиться і, не дай Бог, перемогою української зброї – то треба буде бути уже «президентом розвитку країни», а цього він зроду не умів».

Після таких вояцьких слів воно й не дивно, що, коли таких головнокомандувачів деколи їхні піар-технологи таки відправляють на фронт, але не далі його третьої лінії, то все частіше справжні вояки відмовляються вітатися з ними. Принаймні їм у відповідь руки не подають.

Зрозуміло, що це свідчить про неповагу до такого головнокомандувача, секретаря чи кабінетного генерала. Неповагу не тільки за непрофесіоналізм, а за те, що бійці почувають себе забутими і кинутими на призволяще. А це і є найбільшою помилкою усіх програних війн чи навіть переможних, як у Пірра. Кожен індивідуальний вояк повинен відчувати, що про нього пам’ятають не тільки близькі й волонтери, але й командування. Тоді залишиться сподіватися виключно на солдатський патріотизм, але за таких умов у декого він може обмежитися, як і розміри батьківщини колом власної домівки і сім’ї, а це означатиме поразку у війні.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Один з добровольців з Калущини, на Прикарпатті, який нещодавно повернувся з передової і після полону у відпустку, розповів про дрова, які місцева влада виділила для його рідних як допомогу: «Ті дрова – звичайний піар. Той же Порошенко тільки зустрів нас з полону на камеру, поручкався. І то я йому руки не давав… І все – ніякої допомоги. З полону, до речі, звільнили 146 людей, з нашого батальйону там ще залишилося 25 людей в Донецьку і ще 14 – в іншому місці».
Сумно. Але українці ж мабуть добре пам’ятають і уже навіть на цьому переконалися, з чого не буває кулі, як і з кого не буває головнокомандуючих…

Тарас Боднар

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності