Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Полеміка

З ТАКИ ЦІНАМИ ПРИ НИНІШНІХ ЗАРПЛАТАХ УКРАЇНЦІ САМІ ПОШЛЮТЬ АСОЦІАЦІЮ З ЄС

Україна зобов’язана підняти в 6 разів акциз на сигарети.

Україна повинна підвищити специфічну ставку акцизу на сигарети до 90 євро за 1000 штук відповідно до євроінтеграційних зобов’язаннями. Однак на сьогоднішній день цей показник складає 15 євро.

Про це йдеться в прес-релізі Світового банку за підсумками круглого столу «Покращення громадського здоров’я та економічні вигоди від наближення акцизів на тютюнові вироби в Україні до рівня країн ЄС», наданому в розпорядження Укрінформу.

«Виконання Рамкової конвенції ВООЗ по боротьбі проти тютюну та Угоди про асоціацію між Україною та ЄС (Стаття 352) передбачають щорічне зростання ставок акцизів на регулярній основі з урахуванням рівня інфляції та доходів населення. Згідно євроінтеграційним зобов’язаннями, Україна повинна підвищити специфічну ставку акцизу на сигарети до 90 євро за 1000 штук. А станом на сьогодні цей показник становить 425,75 гривні, або 15 євро», – йдеться в повідомленні.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Провідний спеціаліст Світового банку з охорони здоров’я Патрісіо Маркес звернув увагу, що податки на тютюн мають бути високими і рости далі.

«Для цього є два основні мотиви. По-перше, щоб знизити поширеність куріння серед населення через зниження економічної доступності тютюну. По-друге, для підвищення податків в сфері, яка найменше вплине на економіку. Альтернативою підвищення податку на тютюн може бути збільшення податків на заробітну плату, інвестиції або загальні витрати, що негативно вплине на розвиток економіки», – зазначив він.

Крім того, за словами Маркеса, отримані додаткові ресурси від збільшення акцизів на тютюн можуть бути використані для пріоритетних програм в охороні здоров’я, наприклад, лікування онкологічних захворювань.

Протягом 2008-2016 років середня ставка акцизу на пачку сигарет в Україні зросла в 14 разів, завдяки чому надходження до Держбюджету зросли з 3,5 млрд. грн у 2008 році до 22,2 млрд. грн в 2015 році, при скороченні обсягів продажів з 125 мільярдів до 73 мільярдів сигарет і зменшенні поширеності куріння в Україні (серед осіб старше 12 років, за даними Держстату) з 25,6% (у 2006 році) до 18,4% (в 2015 році).

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Отже, якщо в Україні при нинішніх зарплатах середня вартість пачки цигарок зросте до цін ЄС, тобто в середньому від 80 грн. і вище, то не треба буде йти до ворожки, щоб передбачити, куди українці пошлють свій Уряд і ЄС з його досі обіцяними лиш на папері асоціаціями, безвізовими режимами  та ін.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності