Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Соціальні новини

Заборона на продаж заставної нерухомості набула чинності

Нотаріусам заборонили переоформляти закладену за кредитами нерухомість, з банків та факторингових компаній на третіх осіб.

Таку заборону затвердив Министество юстиції України у своєму листі №3/28/1172. «Ані фізична особа, ані юридична особа, якщо вона не є банком або іншою фінансовою установою, не мають права бути іпотекодержателями за договором іпотеки, який забезпечує виконання зобов‘язання за кредитним договором», — йдеться в документі.

Як стало відомо, така заборона з’явилася в результаті перепродажу банками нерухомості. Майно продають з уцінкою на 30-50%, і експерти припускають, що майно потрапляє в руки третіх осіб, можливо, людей, близьких до працівників ФГВФО.

Так було продано за відносно невеликі гроші елітне житло у центрі столиці і інших міст. Однак, тепер така практика заборонена.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Як продавали заставне майно

На ринку існували дві схеми продажу заставного майна.

Перша — продаж самому позичальнику через факторингову компанію. Компанія викуповувала об‘єкт і після уцінки продавала його за зниженою ціною людині через 40% вартості. Такі схеми практикувалися в 2014-2015 роках.

Друга — загарбницька схема. При цій схемі позичальник навіть не знає, що його майно продається. ФГВФО або банк-кредитор перепродує закладену нерухомість третім особам через факторингову компанію.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Після рішення Мін’юсту ці схеми повинні бути ліквідовані, оскільки нотаріусам заборонено завіряти подібні угоди.

Джерело

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності