Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

ВІЙНА

Захід дає нові Гарантії безпеки Україні… замість Будапешстського меморандуму 1994 року

Офіс президента України опублікував проєкт із гарантій безпеки України.

У ньому перераховані держави-гаранти: США, Великобританії, Канади, Польщі, Італії, Німеччини, Франції, Австралії, Туреччини, а також країни Північної Європи та Балтії, Центральної та Східної Європи. Окремо в документі наголошується, що договір про гарантії безпеки не означає проголошення нейтрального статусу та не скасовує прагнення України вступити до НАТО. Також проєкт передбачає, що країни ЄС мають налагодити постійні постачання Україні зброї та допомагати фінансово.

Отож керівник Офісу Президента Андрій Єрмак і 12-й Генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен сьогодні у Києві презентують рекомендації щодо безпекових гарантій для України, розроблені за дорученням Президента Володимира Зеленського.

Над підготовкою рекомендацій працювала експертна група, до складу якої увійшли фахівці з усього демократичного світу, зокрема колишні прем’єр-міністри, міністри, інші високопосадовці, а також науковці.

У рекомендаціях міститься заклик до створення Київського безпекового договору – спільного документа про стратегічне партнерство, який об’єднає Україну та держави-гаранти.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Рекомендації передбачають багаторівневий підхід до гарантій. Очікується, що основна група союзників візьме на себе чіткі зобов’язання щодо підтримки Збройних Сил України, а ширша група надасть невійськові гарантії, побудовані довкола санкційних механізмів.

«Сьогодні ми презентуємо результат роботи, яка не має прецедентів у новітній історії, як не має прецедентів і акт повномасштабної агресії ядерної держави та члена Радбезу ООН проти суверенної європейської держави. З допомогою союзників Україна успішно протистоїть цій навалі. Однак – цього не можна не зауважити – рішення нерідко доводилося ухвалювати ad hoc, а розробка механізмів цієї допомоги потребувала багато часу, якого завжди бракує на війні і який оплачується болем, кров’ю та життями», – зазначив Андрій Єрмак.

Керівник Офісу Президента наголосив, що українці зірвали плани агресора та відстояли свою державу, а окуповані землі неодмінно будуть повернуті. Водночас необхідно подбати, щоб Україна була цілковито убезпечена в майбутньому.

«Ми повинні зробити так, щоб гасло «Можем повторить» викликало в росіян напади паніки й погані спогади. Щоб вони відповідали на нього лише «Ніколи знову». Для цього нам потрібна військова потуга, достатньо міцна, щоб відбити в росіян бажання реваншу. І здатна завдати агресору непоправної шкоди в разі, якщо це бажання виявиться непереборним. Безпекові гарантії спрямовані на те, щоб допомогти нам створити таку потугу», – заявив Андрій Єрмак.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Водночас він наголосив, що угода щодо безпекових гарантій для України не є заміною вступу до НАТО – вона є засобом забезпечення безпеки, поки цей вступ не відбудеться.

Колишній Генеральний секретар НАТО і Прем’єр-міністр Данії Андерс Фог Расмуссен зазначив, що перемога України в цій війні є безпосереднім пріоритетом.

«Просто зараз українці показують на передовій, що, маючи необхідні ресурси, вони можуть перемогти Росію на полі бою. Українці демонструють волю до боротьби, і демократичний світ повинен і далі надавати їм засоби для неї. Коли ця війна закінчиться, ми маємо гарантувати, що Росія ніколи більше не зможе вдертися в Україну. Найкращий спосіб зробити це – щоб Україна мала значну військову силу, здатну протистояти будь-якому майбутньому російському нападу», – наголосив він.

За словами Андерса Фога Расмуссена, створення та утримання такої сили потребує відданості союзників України протягом десятиліть.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

«Ухвалення цих рекомендацій дасть потужний сигнал Володимиру Путіну. Це продемонструє, що наша відданість Україні не похитнеться, що його війна – марна. Це також дало б сигнал українському народові, що ми віддано підтримуємо незалежність і суверенітет України стільки, скільки це потрібно. Зробити це правильно означає закласти новий наріжний камінь європейської безпеки. Якщо цього не зробити, це означатиме загострення кризи на європейській землі», – переконаний колишній Генеральний секретар НАТО.

Запропоновані рекомендації передбачають таке:

– Найсильнішою гарантією безпеки для України є її здатність захищатися від агресора відповідно до статті 51 Статуту ООН. Для цього Україні потрібні ресурси на утримання потужних Збройних Сил, здатних протистояти збройним силам та іншим воєнізованим формуванням Російської Федерації.

– Для цього потрібні багаторічні стабільні інвестиції в оборонно-промислову базу України, масштабована передача зброї та розвідувальна підтримка з боку союзників, інтенсивні тренувальні місії та спільні навчання під егідою Європейського Союзу й НАТО.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

– Гарантії безпеки мають бути ствердними та чітко сформульованими; вони окреслюватимуть низку зобов’язань, узятих групою гарантів разом з Україною. Гарантії мають бути політично та юридично обов’язковими для виконання на основі двосторонніх угод, але об’єднані в межах спільного документа про стратегічне партнерство під назвою «Київський безпековий договір».

– Договір об’єднає основну групу країн-союзників та Україну. Ця група держав-гарантів може складатися зі США, Великої Британії, Канади, Польщі, Італії, Німеччини, Франції, Австралії, Туреччини, а також країн Північної Європи та Балтії, Центральної та Східної Європи.

– Пакет гарантій містить як превентивні заходи військового, фінансового, інфраструктурного, технічного, інформаційного характеру для уникнення нової агресії, так і заходи, які мають бути вжиті невідкладно у разі нового посягання на суверенітет і територіальну цілісність України. Крім того, структура Київського безпекового договору передбачає повноцінний санкційний пакет проти країни-агресора, а також може містити додаткові компоненти, як-от угоди про забезпечення України сучасними системами ППО/ПРО, регіональні угоди про безпеку в Чорному морі тощо.

– Гарантії безпеки не замінюють прагнення України вступити до НАТО. Це прагнення закріплене в українській Конституції і є суверенним рішенням України. Також Україна прямує до членства в ЄС. Набувши його, вона зможе користуватися положеннями про взаємну оборону. Членство в НАТО та Європейському Союзі значно зміцнить безпеку України в довгостроковій перспективі. Гарантії, окреслені сьогодні, жодним чином не підривають цю мету, а спрямовані на забезпечення України можливостями для стримування збройного нападу чи акту агресії, а в разі нападу – захисту суверенітету, територіальної цілісності та безпеки за будь-яких обставин.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

З повним текстом рекомендацій можна ознайомитись у додатку.

Також у Британії запропонували визнати партію “Єдина росія” терористичною організацією, заявив член комітету у закордонних справах британського парламенту Ліам Бірн після візиту до Києва.

“Пропоную розглянути посилення тиску на російську еліту шляхом оголошення “Єдиної росії” терористичною організацією, як ми це зробили в разі ЕТА, “Хезболли” або ХАМАС, заборона на російські туристичні візи та сильніші гарантії для експорту зерна, наприклад заборонена для польотів зона над Чорним морем”, – зазначив британський політик.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності