Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Трафунки: надзвичайні новини та кримінал

Застрелив білоруського КДБіста, але і сам загинув (відео+21 і нестиковки на ньому)

Білоруський опозиціонер вчинив збройний опір співробітникам КДБ, які силоміць намагалися проникнути у його помешкання для арешту, при цьому опозиціонер застрелив одного з КДБістів і був убитий сам.

Надання збройного опору співробітникам КДБ, при проведенні ними каральних дій, стало епохальною подією в історії білоруської революції. Однак, сама подія, як і версія, викладена державними ЗМІ, викликає багато питань.

 

На момент написання цієї статті про Андрія Зельцер було відомо небагато.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

1989 року народження, працював в компанії EPAM Systems, був одружений і захоплювався фехтуванням, бігом, тріатлоном. В рамках своїх захоплень неодноразово приймати участь в спортивних змаганнях. Дружина Андрія зареєстрована в Мінську на вулиці Якубовського, 29. Сам він зареєстрований в Первомайському районі столиці. У Зельцера є син 2012 року народження.

Більше подробиць дає його аккаунт в Instagram, вірніше два аккаунта. Перший аккаунт відкритий в 2012 році. У ньому Андрій активно публікував багато особистої інформації, в основному стосується його спортивних захоплень.

У цьому акаунті Андрій писав про протести в Білорусі, можливо, він і сам брав у них участь.

Другий аккаунт був відкритий 9 березня 2021 року, за Принаймні, цією датою опубліковано перше фото. Аккаунт містить всього 11 фото, в тому числі фото з рушницею. Фотографії не виражають індивідуальності автора, не містять осмислених підписів під ними. Фото рушниці з’явилися на цих акаунтах 13 і 14 серпня.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

 

Фото профілю аккаунта є копією профілю на фейсбуці.

Судячи з кількості передплатників, на обох акаунтах (якщо, звичайно, другий належав Зельцеру), Андрій вів замкнутий спосіб життя зі строго обмеженим колом друзів.

Подібний спосіб життя не характеризує Зельцера, як агресивного людини. Агресивність не проглядається ні в одному з його постів або захоплень. Найбільше дивує те, що Зельцер не публікувати на основному акаунті фотографій з полювання, заради якої він міг купити рушницю, не було його коментарів і під самими фотографіями. При перегляді фотографій Зельцера виникає відчуття, що він жив щасливим сімейним життям.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Перше питання, яке напрошується – це законність проведення слідчих дій співробітниками КДБ. На наданих державними ЗМІ кадрах немає розуміння, проводився обшук або затримання. Також не зрозуміло представлялися чи співробітники КДБ Зельцеру або його дружині, перед тим як почати виламувати двері квартири. В такому випадку дії Зельцера носять характер самооборони.

Стаття 34 КК РБ передбачає, що кожен громадянин має право на захист від суспільно небезпечного посягання. Це право належить особі незалежно від можливості уникнути посягання або звернутися за допомогою до інших осіб чи органів влади.

Не є злочином дія, вчинена в стані необхідної оборони, в тому числі, при захисті житла від суспільно небезпечного посягання шляхом заподіяння шкоди тому, хто посягає.

Частина четверта цієї статті говорить: дії обороняється особи не є перевищенням меж необхідної оборони, якщо ця особа внаслідок несподіванки посягання не могло об’єктивно оцінити характер і небезпека посягання.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Злом дверей співробітниками КДБ міг бути розцінений Зельцером, як спроба проникнення в житло заради розбою. Як ми бачимо на відео, що увірвалися в квартиру гебісти, відразу почали розмахувати зброєю, не надавши правових підстав для проникнення в житло. Тобто внаслідок несподіванки і правового нігілізму співробітників КДБ, Зельцер не міг оцінити, хто перед ним знаходиться – бандит або співробітник КДБ, тому і застосував зброю. До речі, на одязі співробітників КДБ не вказано назву підрозділу. На відео видно, що одягнені вони «по громадянці».

У разі ж затримання Зельцера як «особливо небезпечного злочинця, підозрюваного в терористичній діяльності», картина розвивалася б зовсім по-іншому. Квартиру повинен брати штурмом спецназ в бронежилетах.

Поки це все, що відомо про Андрія, а ось подробиці стрілянини викликають у автора цього тексту, в минулому адвоката у кримінальних справах, дуже багато питань.

Виникає ряд питань і до об’єктивних фактів, які зафіксовані на відео – якісь нестиковки.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Перше питання – це формат відео, яке монтувалось з двох джерел. Один з них з квартири Зельцера. Відразу бентежить оперативність монтажу. Вбивство співробітника КДБ неординарно, не тому, що підриває віру в їх безсмертя, а тому, що це перший подібний випадок і у органів немає «протоколу» дій, в тому числі медійного. Тепер давайте подивимося, за що їм виправдовуватися.

Одне з обставин, яка нас збентежило – відсутність тіла мертвого Зельцера на відео. Немає тіла, немає справи

У момент стрілянини з рушниці, Зельцер знаходився навпроти дверей. Також видно, що в момент пострілу в отворі дверей кімнати нікого не було, тобто він стріляв в ціль, яка перебувала в коридорі.

Відразу після пострілу і відповідних пострілів правоохоронців, Зельцер как-будто провалюється всередину кімнати. За логікою речей, кулі наздогнали його в просвіті дверного отвору.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.


Але як ми бачимо на підлозі, в просвіті двері, тіла Андрія немає. Немає і слідів його крові на підлозі кімнати.

Зате є сліди крові в коридорі, що веде в кімнату, зараз ми до них повернемося.

На відеозаписі зафіксовано переміщення загиблого співробітника КДБ по коридору кімнати. На кадрі видно, що він дійшов до дери кімнати, зупинившись в її отворі.

Далі він зміщується назад до вхідних дверей квартири, біля якої сідає на підлогу. Але ми пам’ятаємо, що Зельцер стріляв, коли в дверному отворі нікого не було. Виходить, що Діма «Нірвана», отримавши постріл з мисливської рушниці і вистріливши у відповідь в Зельцера, пройшов до входу в кімнату, після чого змістився назад.

Тепер подивимося на сліди крові, які повинні належати загиблому правоохоронцю. І тут починаються дивні речі.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Плями крові починаються за півметра від дверного отвору, але ми пам’ятаємо, що співробітник КДБ дійшов до отвору, трохи зайшовши в кімнату, і повернувся назад. Тобто стікати кров’ю він почав через деякий час після пострілу, підійшовши до дверного отвору і повернувшись назад, в іншому випадку весь дверний отвір кімнати був би в плямах його крові.

Така картина слідів крові на підлозі не в’яжеться з знаряддям вбивства.

Мисливську рушницю 12 калібру, яке ми бачимо в кадрі, володіє величезним дією, що зупиняє. У разі пострілу з відстані в упор, як стріляв Зельцер, не має значення, ніж ви стріляєте – дрібним дробом або важкою кулею на кабана. Постріл надає воістину розривне дію, попросту анігілюючи м’які тканини, з якими зустрічається свинець. Якщо в тіло з відстані в упор потрапить дріб, то з більшою часткою ймовірності вона залишиться всередині тіла, передавши всю енергію мети. В цьому випадку, вхідний отвір буде розміром з кулак, а внутрішні органи моментально перетворяться в кашу, виплеснув назовні свій вміст – кров, м’які тканини, залишки продуктів травлення. В такому випадку жертва почне моментально стікати кров’ю, яка тут же виявиться не тільки на підлозі, але і на стінах і стелі.

У разі потрапляння в тіло картечі або важкої кулі, в упор, останні пройдуть тіло наскрізь. Але і тут є нюанс. Потрапляючи в тіло, картеч або куля розплющаться. В силу високої енергії вони будуть розривати, і намотувати на себе, м’які тканини, м’язи, фасції і внутрішні органи, поки не пройдуть тіло жертви наскрізь, залишивши в ньому вихідний отвір, в рази перевершує за розмірами вхідний. В такому випадку, сліди крові, у вигляді прямих бризок, моментально виявляться на підлозі і стінах позаду жертви, чого на відео ми не бачимо. Тобто, картеч або куля просто вирвали б величезний шматок м’яса з тіла жертви.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Описані пошкодження після попадання в грудну клітку або черевну порожнину, як у випадку з дробом, так і у випадку з картеччю / кулею, роблять подальше пересування неможливим. Це і називається дією, що зупиняє. Отже, класичним мисливськими боєприпасами в співробітника КДБ не стріляли.

У будь-якого вогнепальної зброї є віддача, вона обумовлена ​​законами фізики, які пов’язують масу снаряда з енергією порохового заряду, віддаючи енергію назад в плече стрільця. Чим більше початкова швидкість, маса снаряда і менше маса знаряддя, тим енергія віддачі більше. У мисливській зброї віддача така, що стрілка досить сильно відштовхує назад, підкидаючи ствол рушниці вгору. Наприклад, енергія віддачі патронів Магнум може досягати 50 джоулів, а це показники кулі травматичного пістолета.

Але на кадрах, де Зельцер стріляє в співробітника КДБ, ми цього не бачимо. Так, є постріл, з невеликою кількістю порохових газів, що говорить про малу кількість пороху в патроні, є невелика віддача – рушницю в руках невисокого і щуплого Зельцера, зміщується назад на пару сантиметрів, залишаючись, при цьому на лінії прицілу.

Про що це говорить? Та про те, що Зельцер стріляв в кгбешніков максимум гумовими – травматичними кулями або холостими патронами. У випадку зі стріляниною травматичними кулями, через малу вагу гуми (яка легше води) і малої навішування порохового заряду, рушницю Зельцера дало б ту віддачу, яку ми побачили, а відстань в упор призвело до проникаючого поранення співробітника КДБ.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Кровотеча співробітника КДБ також відповідає пошкодження, отриманого від попадання в упор травматичним снарядом. Кров з відносно невеликого вхідного отвору спочатку намочила одяг, а вже потім почала капати на підлогу. Судячи з усього, співробітник КДБ стік кров’ю через пошкодження печінки. В іншому випадку, при ураженні серця або аорти, він не зміг би так довго пересуватися.

Можливо, в силу своєї недосвідченості або інших особистісних факторів Андрій Зельцер не зміг оцінити серйозність ситуації, в якій він опинився, наївно вважаючи, що стрілянина травматичним патроном в упор просто відлякає нападників силовиків.

У силовиків, які проникли в квартиру слідом за Дмитром «Нірваною», досить цікава і незвичайна, для органів Білорусі, зброя.

На цьому кадрі ми бачимо пістолет «Glock». Він знаходиться в руках людини, що стоїть праворуч по коридору на відрізку відео 01 хв 04 сек.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

А на цьому кадрі, на тому ж відрізку часу – 01 хв. 04 сек., В руках співробітника зображений SigSauer P226.

Такі пістолети є у СОБР внутрішніх військ, Осама Прикордонного комітету, спецназу МВС – «Алмаза», спецназу КДБ – «Альфи», СБП. Звичайні опера задовольняються пістолетом Макарова.

Таким чином, в затриманні Андрія Зельцера брав участь спецназ КДБ.

В такому випадку, непрофесійну поведінку спецназу виглядає вельми дивно. Або вони занадто розслабилися, звикнувши до безкарності, або втратили кваліфікацію.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Дії силовиків також викликають багато питань з точки зору їх професіоналізму.

На 57 секунді записі видно, що людина в сірому, стріляє в коридор, в отвір дверей, в напрямку кімнати, де знаходиться Зельцер.

Через кілька секунд камера зміщується вліво, в сторону кімнати і ми бачимо, що постріли людини в сірому були спрямовані в спину напарника – загиблого Дімки «Нірвана». Розташування тіла і напрям рук людини в сірому не дає інших варіантів. Подібна поведінка небезпечно і непрофесійно.

До речі, саме ця людина тримає в руках пістолет SigSauer P226 на вищезгаданому кадрі.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

В результаті докладного аналізу відео у нас є дві версії події в квартирі.

Побачене дозволяє зробити висновок, що Андрій Зельцер міг стріляти в співробітників КДБ, які прийшли до нього з обшуком. Однак стріляв він травматичними набоями, які, за збігом обставин, призвели до смерті співробітника КДБ.

Якщо це було насправді, то мотиви Зельцера – взяв в руки зброю і зняв це на відео, лежать в сфері судово-психіатричної експертизи, на жаль, посмертної.

А якщо ні? Якщо зібрати разом всі наявні факти?
Дімка «Нірвана» став жертвою «Дружнього вогню».

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Ця версія ґрунтується на монтажі відео і поясненні незрозуміло звідки взялися кадрів з квартири Зельцера, знятих нібито самим Зельцером, а також записи силовиків зі стріляниною в спину Димке «Звільнення».

На її користь говорить відсутність тіла і крові Зельцера на підлозі кімнати, перед прорізом дверей.

Так само, на користь цієї версії говорить і відсутність співробітника КДБ – Дімки «Нірвана», на записи Зельцера, який повинен був з’явитися в отворі дверей кімнати, як ми це бачили на записи силовиків. Навіщо силовикам порушувати безперервність перебігу подій, прибираючи з кадрів докази справжності запису Зельцера? Тільки в тому випадку, якщо запис не є справжньою.

Сучасні технології дозволяють накласти особа потрібного нам людини на будь-яку відеозапис – діпфейк. Це теоретично могло статися на відео. Дуже короткий час запису, на якому зображено обличчя Зельцера в фас, відсутність міміки на ньому, створить великі труднощі для експертизи відео на предмет автентичності.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Зельцера міг зіграти схожий на нього за габаритами «Актор», особа, якого змінили за допомогою нейромережі. «Актор» вистрілив холостим (що видно по віддачі) в сторону силовиків і на цьому зйомка закінчилася. Але тут він проколовся, адже судячи з змонтованому відео, у відповідь вогнем Андрій був убитий відразу. В такому випадку, тіло Зельцера, або сліди його крові, повинні були неминуче залишитися на вході в кімнату, в районі двері.

Зроблена ця нехитра маніпуляція з однією метою – приховати непрофесіоналізм співробітників КДБ, повісивши вбивство товариша по службі на труп Зельцера. На 57 секунді записи ми добре бачимо, як людина, з пістолетом SigSauer P226 в руках стріляє в спину своєму колезі. Саме ці постріли, з найбільшою часткою ймовірності послужили причиною смерті співробітника КДБ. До речі, згадані плями крові на підлозі коридору, також вписуються в цю версію.

У цій версії є два проблемні моменти.

Причина стрілянини з боку КДБ. До згаданих подій обшуки проходили без стрілянини. Цілком можливо, що Зельцер таки зустрів співробітників КДБ з рушницею в руках, або вистрілив холостим або травматичним патроном, що спровокувало істерику силовиків і випадкове вбивство власного колеги. Можливо, було навпаки. Силовики, порушили зломом двері, залетівши в квартиру з азартом погоні, взяли предмет в руках Зельцера за зброю, наприклад телефон і відкрили стрілянину. У будь-якому випадку карма виявилася моментальною. Як ми помітили на відео, першим відкрив вогонь по Зельцеру став Дімка «Нірвана», він і отримав кулю в спину від свого колеги.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Поведінка дружини Зельцера. На кадрах видно, що дружина Зельцера, в момент запису відео всередині квартири, поводиться досить спокійно, займаючись фіксацією того, що відбувається на телефон. Цілком ймовірно, що її просто залякали, надавши певний вибір заради участі в спектаклі. Але, ту обставину, що вона затримана за співучасть у вбивстві співробітника КДБ, поки не дозволить дізнатися у неї деталі події.

Питається, навіщо потрібно було влаштовувати такий спектакль? Відповідь проста: режим не може дозволити собі втратити авторитет КДБ, визнавши, що при затриманні опозиціонера один «гебіст» вбив іншого. Якби Зельцер просто загинув під час затримання, то громадськості досить було б пред’явити відео силовиків, без всяких фальсифікацій. Але безглузда смерть співробітника КДБ, сполучена з загибеллю Зельцера, змусила органи розіграти справжній спектакль, правда з огидною режисурою.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності