Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Економіка

Завтра, 1 жовтня, припиняють обіг гривні старого зразка і монета 25 копійок

Монети номіналом 25 копійок та банкноти гривні старих зразків до 2003 року перестають бути засобом платежу з 01 жовтня 2020 року
Зокрема, йдеться про такі кроки регулятора з оптимізації готівкового обігу:

Монети номіналом 25 копійок та усі банкноти гривні старих зразків, уведені в обіг до 2003 року, перестають бути засобом платежу під час здійснення розрахунків готівкою та будуть вилучені з обігу з 01 жовтня 2020 року.

Національний банк буде активніше виводити з обігу паперові банкноти 1 і 2 гривні і монети 1 гривня зразка 1996 року, замінюючи їх на відповідні обігові монети зразка 2018 року.

За відсутності монет номіналом 25 копійок під час готівкових розрахунків можуть застосовуватися правила заокруглення загальних (у чеку) сум розрахунків готівкою за товари, роботи чи послуги (до сум, кратних 10 копійкам).

“З цієї дати їх не прийматимуть під час розрахунків готівкою за товари та послуги, а Національний банк вилучатиме їх з готівкового обігу. Тобто з 01 жовтня 2020 року усі магазини, ресторани, сфера побуту мають припинити їх приймати, а залишки таких монет і банкнот – до 16 жовтня здати до кас банків України для зарахування на рахунки” – пояснив директор Департаменту грошового обігу Національного банку Віктор Зайвенко.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Після 1 жовтня безкоштовно обміняти монети номіналом 25 копійок та старі банкноти, можна в усіх українських банках до 30 вересня 2021 року включно, а в Національному банку та уповноважених банках (Ощадбанк, ПриватБанк, Райффайзен Банк Аваль, ПУМБ) – упродовж трьох років – до 30 вересня 2023 року включно.

В той же час США гарантують обіг доларів усіх років випуску, починаючи з 1928 року, про що нагадує сам НБУ:

Керуючись інформацією, яка надходить до Національного банку
України, вважаємо за необхідне нагадати, що банківські білети
доларів США всіх років емісії, починаючи з 1928 року, є законним
засобом платежу і повинні без перешкоди купуватися і продаватися
всіма уповноваженими банками та їх агентами, що здійснюють обмінні
операції, в обов’язковому порядку.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності