Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Економіка

ЗДУРІТИ – мінеральні та газовані солодкі води внесуть до підакцизних товарів…

Депутати від партії “Слуга народу” зареєстрували у Верховній Раді проєкт закону “Про внесення змін до Податкового кодексу щодо запровадження акцизного податку на води, включаючи мінеральні та газовані, з доданням цукру чи інших підсолоджувальних або ароматичних речовин”.
Автором зареєстрованого у Верховній Раді 6 березня законопроєкту №9032-1 вказана ціла низка депутатів від “Слуги народу”, у тому числі голова партії Олена Шуляк та керівники комітетів з питань здоров’я нації та податкового комітету Михайло Радуцький та Данило Гетманцев.
Згідно із пояснювальною запискою до законопроєкту, наразі в українському суспільстві не спостерігається тенденцій до добровільної зміни харчових звичок – зменшення споживання продуктів, які негативно впливають на стан здоров’я, та переходу на більш здорове харчування.
Водночас зростає захворюваність на цукровий діабет.
Тому депутати пропонують віднести води, включаючи мінеральні та газовані, з доданням цукру чи інших підсолоджувальних або ароматичних речовин до підакцизних товарів та встановити з 1 січня 2024 року специфічну ставку податку у розмірі 0,1 євро (близько 4 гривень) за 1 літр напою.

За кожні 25 г цукру чи іншого підсолоджувача на літр напою пропонують платити по 10 грн акцизу. До того ж на час дії воєнного стану, але не довше, ніж до кінця 2023 року, пропонується запровадити пільгову ставку 5 грн за 25 г/л.

До літра звичайної солодкої води стандартно входить близько 100 г цукру. Тобто повна ставка акцизу для такого напою становитиме 40 грн за літр, а пільгова – 20 грн.

Спеціальний податок на солодкі газовані напої діє вже у понад 65 країнах світу. Наприклад, у Латвії його запровадили ще 2002 року, а в Польщі – з квітня 2021-го (0,15 євро за кожний літр солодкого напою).

В Ізраїлі використовують інший підхід, більш схожий на той, що пропонують в Україні. Так, за напої із вмістом цукру понад 5 г на 100 г рідини потрібно додатково сплачувати 1 шекель (0,3 євро) за літр.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Механізм роботи податку на солодкі газовані напої може бути дуже різним. Але все зводиться до того, що зростають витрати виробників, а отже, зростає і ціна товару. Як результат – обмежується популярність таких напоїв. Приміром, у Латвії рівень споживання солодкого газування один із найнижчих у Європі.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності