Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Політика

Зеленський добивається права призначати директорів ДБР і НАБУ, – зміни в Конституції

Верховна Рада направила до Конституційного Суду законопроєкт, який передбачає зміни до Конституції. Вони надають президенту можливість призначати директорів Національного антикорупційного бюро та Держбюро розслідувань.

За включення законопроєкту у порядок денний та направлення до Конституційного Суду проголосували 267 депутатів.

Законопроєктом пропонується внести зміни до статей 85 та 106 Конституції, розширивши повноваження Верховної Ради та президента. Так, парламенту хочуть дозволити надавати згоду на призначення та звільнення президентом із посад директора НАБУ та ДБР.

Тепер Конституційний Суд має перевірити, чи відповідає законопроєкт Конституції.

Зазначимо, що рішення не підтримали у фракціях «Європейська Солідарність», «Батьківщина» та «Голос».

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Нагадаємо, 16 вересня 2020 року КСУ визнав незаконним указ президента України про призначення Ситника директором НАБУ та низку положень закону про бюро. Вони пов’язані з повноваженнями президента стосовно бюро. Після свого рішення КСУ зобов’язав Раду зробити законодавство відповідним щодо цього рішення.

Згідно з рішенням КСУ, президент більше не має повноважень призначати чи звільняти очільника НАБУ, і наразі процедур його призначення чи звільнення не існує. Мін’юст вирішив ініціювати зміни до Конституції, щоб повернути президенту повноваження призначати та звільняти директора НАБУ.

Крім того, це не єдиний законопроєкт, що стосується діяльності Національного антикорупційного бюро. 15 лютого у Раді з’явився проєкт, який передбачає зміну статусу НАБУ та звільнення з посади директора Артема Ситника. 15 березня зареєстрували оновлений законопроєкт.

Loading

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.
Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності