Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Невідома Історія

Земля почала обертатися швидше, ніж будь-коли за останні 50 років

Земля почала обертатися навколо своєї осі швидше, ніж будь-коли за останні 50 років, повідомляє старший науковий співробітник Національної фізичної лабораторії Великобританії Пітер Вібберлі.

Тривалість кожного циклу день/ніч фіксується на рівні мілісекунд з моменту появи атомного годинника, який дуже точно вимірює 24 години. Однак саме ця точність дала зрозуміти, що земний час не завжди відповідає сонячному, оскільки обертання Землі останні десятки років сповільнювалося. Іншими словами, цей цикл став тривати на секунди довше, ніж показував годинник.

Для узгодження всесвітнього координованого часу із середнім сонячним до тривалості земного року штучно додавали по секунді раз на кілька років. З 1970-х років на Землі додали вже 27 “додаткових секунд”.

Однак, якщо до липня 2020 року Земля поступово уповільнювала своє обертання, то потім, навпаки, почала обертатися швидше. Рекордні показники було побито 28 разів за кілька днів, а це означає, що тривалість доби стала коротшою за 24 години на 0,5 мілісекунди, тобто доба минає на частки секунди швидше ніж зазвичайний.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Зараз фізики обговорюють, чи потрібно вводити вперше в історії так звану “негативну додаткову секунду”, оскільки через прискорення обертання планети сонячна доба стає коротшою за календарну. Іншими словами, чи варто прибирати секунди з доби, щоб забезпечити збіг з реальним обертанням планети.

Вчені зазначають, що й Земля продовжить набирати швидкість, то додавання негативної секунди стане потребою.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності