Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Політика

Жителів 30-кілометрової зони Хмельницької АЕС Уряд позбавив пільг на електроенергію

Із 1 січня для мешканців 30-кілометрової зони Хмельницької атомної електростанції та інших АЕС країни припиняє діяти 30% знижки на електроенергію.

Про це йдеться постанові Кабінету Міністрів та інформації компанії-постачальника електроенергії YASNO.

Відтак, після урядових змін наприкінці року тариф на електрику для населення зріс у 1,87 раза, а для мешканців 30-кілометрових зон АЕС – у 2,67 раза.

ЧИТАЙТЕ ДО ТЕМИ: Шмигаль ще не знає як, АЛЕ ОБІЦЯЄ, що українці по-новому платити за газ…

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

В Україні наразі працює чотири атомні електростанції: Запорізька, Рівненська, Хмельницька та Південноукраїнська. В їх 30-кілометрових зонах проживають сотні тисяч людей. Хмельницька АЕС охоплює частину населених пунктів Шепетівського, Ізяславського, Славутського (включно з містом Нетішин) та Білогірського районів.

Для мешканців цих зон пільгове право на особливий тариф на електроенергію було закріплене в спеціальному законі щодо використання ядерної енергії та радіаційної безпеки. Надалі ціноутворення регулюватиме закон «Про ринок електричної енергії», в якому про пільги немає жодного слова.

До грудня 2020 року люди мали пільги завдяки рішенню Національної комісії з державного регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП). Утім, з набуттям нової постанови Кабміну, пільгові тарифи припинили дію.

Їх встановили після невтішних висновків експертизи Міжнародного агентства з атомної енергії щодо причини аварії на Чорнобильській АЕС. І хоча зараз атомні станції намагаються мінімізувати вплив виробництва на населення, екологи вважають, що ризик постраждати від потенційної аварії на АЕС завжди існує, а пільги – це своєрідна компенсація ризику. Проте і їх наразі позбавили. 

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Нагадаємо,з 1 січня 2021 року Кабмін скасував 0,9 гривні пільгового  тарифу на електроенергію для населення за перші 100 кВт/год і встановив фіксовану ціну на рівні 1,68 гривні за кВт.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності