Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Новини з дурдому

ЗНО наступного року стає ПЛАТНИМ, поки частково

Наступного року учасники ЗНО можуть складати десять іспитів під час основної сесії. Але половину з них – за гроші.

Про це журналістам повідомила директор Львівського регіонально центру оцінювання якості освіти Лариса Середяк.

За її словами, 2 листопада 2021 року наказом Міністерства освіти та науки України затверджено план проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2022 році.

Отож, перше тестування відбудеться 23 травня і це буде фізика. Іспит з української мови та української мови й літератури призначено на 31 травня. А завершиться основна сесія ЗНО іспитом з біології 17 червня.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

«Маємо нововведення. Буде чотири обов’язкових іспити для державної підсумкової атестації. Також випускники матимуть право зареєструватися ще на п’ятий іспит з обраного предмета. А ось уже п’ятий, шостий, сьомий, аж до десятого – лише за  гроші», – каже вона.

За її словами, всі ці іспити будуть відбуватися під час основної сесії. І якщо виявляться охочі складати більше іспитів, ніж є обов’язково, то матимуть таку можливість. Щоправда, скільки коштуватиме один додатковий іспит і скільки охочих буде, зараз сказати не може.

«Це – не перездача. Щоб ніхто не думав, що він погано склав тестування, то може перескласти. Це для тих, кому замало іспитів, то хай складає більше», – пояснила Лариса Середяк.

Вже з грудня розпочнеться реєстрація на пробні тестування. І тут директор Львівського регіонально центру оцінювання якості освіти зауважує, що пробних іспитів є тільки два: українська мова та всі інші.

«Минулого року були випадки, коли діти реєструвалися на три, і на чотири пробних іспити. Вони не могли зрозуміти, що в один день буде відбуватися пробний іспит з української мови, а іншого дня – всі інші. І не може одна людина одночасно бути цього дня на кількох іспитах», – каже вона.

Пробні іспити є платними. Цього року це коштувало 240 гривень. Наступного року передбачають подорожчання. Але все одно пробні іспити користуються популярністю у майбутніх абітурієнтів. Так, попереднього року спробувати свої сили схотіли понад половина всіх випускників, які зареєструвалися на основну сесію ЗНО.

Що стосується ЗНО-2021, то, за словами  директора Львівського регіонально центру оцінювання якості освіти, воно пройшло дуже добре. І яскравим показником є те, що Комітет Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій затвердив список 30 випускників шкіл, які отримають по сто тисяч гривень за найкращі результати зовнішнього незалежного оцінювання.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

«З тих 30 випускників семеро – зі Львівщини. А це – 42 відсотки», – говорить вона.

І додає, що шестеро з цих найкращих учнів тепер навчаються у Львівських вишах, а один – у Києві.

Водночас Лариса Середяк передбачає, що через ковідний карантин якість освіти знизиться.

«Для випускників ця дистанційка – дуже добре. Вони займаються з репетиторами з тих предметів, що їм треба та вчать тільки їх. Але загальний рівень – спаде», – говорить директор Львівського регіонально центру оцінювання якості освіти.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності