Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Невідома Історія

Знищують пантеон роду гетьманів Скоропадських

Під Шосткою в одному із двох храмів Гамаліївського монастиря бетоном залито пантеон роду Скоропадських. Там поховано і батька останнього гетьмана України Павла Скоропадського – Петра. skoropadski

Гетьман Іван Скоропадський

Гамаліївський монастир мав стати фамільною святинею Скоропадських. Однак натомість за часі СРСР в оборонному монастирі розмістили колонію. Історик Ольга Ковалевська пояснює таке рішення придатністю приміщень під потреби тюрми: міцний мур, келії, перетворені на камери для засуджених, кутові вежі.

На початку шістдесятих, коли архітектурну перлину Лівобережжя – передали  під зону, територію досліджували на підземні ходи, щоб не втекли засуджені. Під Святохарлімпієвською церквою була крипта із  родинним похованням Скоропадських. “Розкрили захороненя. Іван Скоропадський був одягнений як гетьман. Уляна у цинковому гробу. Коли його розкрили, воно розсипалося”, – каже священик.

Фоторепродукція Миколи Тимченка 22.01.18 Виставка "Урочисте зібрання з нагоди Дня Соборності України та 100-річчя проголошення незалежності УНР". Картина художника Полтавець-Гуйда О.В. 1956 р.н. Київ "Останній гетьман Павло Петрович Скоропадський" 2018

Останній гетьман Павло Петрович Скоропадський

Тоді всю усипальницю залили бетоном. Під підлогою, яка вже вкрита сучасною плиткою, сім поховань роду Скоропадських. Тут поховано і Петра Скоропадського – батька останнього гетьмана України Павла Скоропадського. 1918 року він взяв владу і проголосив Україну гетьманською державою, але гетьманат існував недовго.

На північній сторонці головного собору монастиря колись був військовий цвинтар, від нього залишилася одна могила і то умовна. У 1970 роках, коли копали водогін, знайшли людські рештки і встановили хреста. Інші розкопки не велися.cf7d087-19-ogorozgha-kolonia1

Від поховань роду Скоропадських вціліло лише три надгробки. Куди зникли решта поховальних плит і чи є там досі труни з тілами, ніхто достеменно не знає. Для цього потрібно обстежити  крипту на наявність пустот у бетоні.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Від часів Богдана Хмельницького в Україні було 15 гетьманів, але збереглося лише три гетьманські могили. “Це процес був цілеспрямований на те, щоб дійсно знищити власне  українську історію і не дати можливість просто згадувати, що у нас історія окрема”, – каже Ольга Ковалевська.ArticleImages_62973_07Hamalijivka4

У червні на місці колишньої колонії у монастирі засновано Державний  заповідник “Державотворці Сіверщини”, але його адміністрацію досі не створено.

У церкві, де усипальниця Скоропадських, господарює Московський Патріархат (РПЦвУ). Зелена маківка, притамана для наших церков, перетворилася на золоту. Стіни 18 сторіччя замуровують сучасною штукатуркою. І зааз храм уже мало нагадує стиль українського бароко.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності