Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Блоги

ЗСУ звели до мінімуму можливість проведення десантної операції на Чорноморському узбережжі України

Ворог постійно згадує про свої плани щодо наступу на Одесу. Втім, ця військово-десантна операція просто неможлива, адже Чорноморське узбережжя дуже ретельно підготовлено до протидії десантній операції.

Якщо брати Одеський напрямок, то у росіян недостатньо кількості десантних кораблів для проведення такої масштабної операції. Низку таких кораблів, які мали б забезпечити перекидання великої кількості військ, знищила українська армія. А саме п’ять, після чого у складі російського флоту їх залишилось всього вісім.

Це безпрецедентний випадок у світовій історії

Унікальність ситуації полягає в тому, що Україна як країна, яка не володіє морським флотом, завдала поразки країні, яка володіє другим за величиною і тактико-технічними характеристиками флотом у Чорному морі.

Варто зазначити, що знищення в Чорноморсько-Азовському водному басейні частини великих десантних кораблів (ВДК) Чорноморського флоту Російської Федерації вплине не тільки на можливість висадки десанту під Одесою та Миколаєвом. Ці втрати російського флоту позначаться і на боєздатності окупованого Криму в цілому.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Саме великі десантні кораблі були основою запасного логістичного варіанту росіян для поповнення військами, зброєю та технікою як Кримського півострова, так і окупованої ними частини Запорізької та Херсонської областей. Основним же каналом є Кримський міст.

Наразі Чорноморський флот Російської Федерації після серйозних втрат не здатен ні висадити десант на півдні України, ні блокувати “зерновий коридор”.

Але

Втім, є аспект, в якому Чорноморський флот Російської Федерації досі становить загрозу Україні. Єдине, на що окупанти можуть його використати, – це на завдання ракетних ударів по українській території.

Нагадаю, що, за інформацією Військово-морських сил ЗС України, у Чорному та Середземному морях на чергуванні наразі присутні ракетоносії з крилатими ракетами “Калібр”. Зокрема, у Чорному морі є один корабель з “Калібрами”.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Російські окупаційні з’єднання навряд чи ризикнуть провести десантну операцію під Одесою. На це впливають недостатня кількість сил і засобів, а також наявність в українських Сил оборони новітньої зброї, яка здатна нищити ворога на дальніх підступах.

Крім того, наявні сьогодні на озброєнні у Збройних сил України протикорабельні ракети “Нептун” і “Гарпун” продемонстрували  та довели росіянам свою силу. Тому їх навряд чи хтось підпустить на відстань для висадки десанту. Говорити наразі про наявність відповідної кількості спеціальних плавзасобів в окупантів на Одеському напрямку для атаки немає підстав.

“ПМР” та Молдова

Звертаю увагу, що на території невизнаної “ПМР” наразі розташувався досить обмежений російський військовий контингент. Щоб збільшити військову присутність на території цієї “республіки”, Кремлю потрібні налагоджені логістичні маршрути. А налагодити їх можливо лише за допомогою державного перевороту та повалення уряду Санду.

У разі такого сценарію ризики відкриття “другого фронту” проти України суттєво зростають. Проте після призначення молдавським прем’єр-міністром Доріна Речана, в минулому міністра внутрішніх справ, є підстави вважати, що Кишинів утримає ситуацію під контролем, нейтралізуючи кремлівських провокаторів.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Крім того, Україна і Велика Британія  підписали 10-річний пакт про безпеку, в межах якого Британія використає свій військово-морський досвід, щоб допомогти Україні контролювати Чорне море.

Велика Британія розглядає Україну як стратегічного партнера у розв’язанні питань, що стосуються Чорноморського басейну.

Тож у перспективі можна очікувати посилення ЗСУ на Південному – Чорноморському – напрямку, але не тільки там, а і, скажімо, на річках, де можуть бути створені відповідні флотилії. А в Чорному морі морська коаліція в цей час може зайнятися питанням безпеки “зернового коридору”, який функціонує вже без домовленостей із Росією.

Loading

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.
Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності