Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Міжнародні новини

Зустріч про все і водночас про ніщо?..

Biden Crisis Leadership

Президент України Володимир Зеленський у Вашингтоні офіційно зустрівся з постійно напівсонним Джо Байденом – президентом США, де уже давно неофіційно керує його віце-президентка Камала Гарріс. Глави двох держав провели двогодинні переговори в Білому домі. Розмову двох президентів можна назвати полемікою, адже Зеленського перш за все цікавило, чи не підтримають США матеріально опозицію до нього в Україні, а Байдену, чий і без того похитнувшийся рейтинг різко впав після ганебної втечі США з Афганістану, це був шанс реабілітуватися в очах “естеблішменту”: буцімто боротьбою із російською двоголовою куркою у Європі, буцімто підтримуючи таким чином пригноблену Росією Україну. При цьому питання Північного потоку-2 у розмові із Зеленським Байден таки уник…

Офіційно почалася зустріч двох лідерів невеликими заявами в присутності представників ЗМІ. Першим виступив Байден, заявивши про підтримку суверенітету і територіальної цілісності України.

Зеленський, в свою чергу, окреслив пріоритетні теми переговорів (безпека, в тому числі енергетична, і економічний блок). Президент України також повідомив, що передав Байдену список із понад 450 ув’язнених, які утримуються на тимчасово окупованих територіях Донбасу і Криму, а також в РФ. Після цього переговори продовжилися, але вже без журналістів.

Переговори Байдена і Зеленського тривали понад дві години, але після завершення не було традиційного загального підходу до ЗМІ.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Уже після того, як президент України залишив Білий дім і попрямував на зустріч до Конгресу, в Тwitter українського лідера було опубліковано повідомлення про зустріч.

«На зустрічі з Джо Байденом пріоритет – питання безпеки. Зокрема, безпека на Донбасі, в окупованому Криму, в Чорноморсько-Азовському регіоні та енергетична безпека України та Європи», – написав глава держави.

У свою чергу, Байден також написав повідомлення про зустріч з українським лідером.

«Під час сьогоднішнього візиту президента Зеленського я підтвердив підтримку США суверенітету і територіальної цілісності України перед російською агресією, нашого тісного співробітництва з питань енергетичної безпеки та спільних демократичних цінностей», – написав Байден у Twitter.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Через кілька годин після зустрічі з Байденом Зеленський дав брифінг для ЗМІ. В ході спілкування з журналістами президент України зазначив, що «те, що зустріч йшла два години говорить про те, що сторони зацікавлені».

Зеленський також зазначив, що у нього з Байденом була «чоловіча розмова», а зустріч він назвав нормальною і продуктивною «в не завжди сонячній атмосфері».

В цілому Експортно-імпортний банк США надасть Україні допомогу в розмірі 3 млрд доларів. Це станеться після підписання меморандуму про взаєморозуміння, йдеться у заяві Білого дому.

Зазначимо, 60 млн доларів будуть призначатися для додаткових поставок протитанкових систем Javelin та іншого оборонного озброєння.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

А віце-прем’єр, міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков заявив, що США можуть розмістити в Україні засоби протиповітряної оборони «абсолютно не провокуючи росіян».

Нагадаємо, 31 серпня президент Володимир Зеленський прибув з офіційним візитом до США.

Зустріч з президентом США Джо Байденом планувалася 31 серпня, але згодом її відтермінували через завершення Сполученими Штатами евакуації іноземців з Афганістану.

Під час візиту глави держави до США, будуть обговорюватися три блоки питань: політичний, економічний та безпековий.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

головне ФОТО ілюстративне, архівне. Із відкритих джерел

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності