Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Політика

Лукашенко довів Путіну, що він “не пацан, який відпрацював 3-4-5 років президентом”

Вчора, 7 грудня, президент Росії Володимир Путін зустрівся зі своїм білоруським колегою Олександром Лукашенком у Сочі. Переговори проходили напередодні важливої дати – в неділю, 8 грудня, виповниться 20 років з дня підписання договору про створення Союзної держави (СД).

Путін на переговорах заявив, що представники РФ і Білорусії виконали велику роботу, аналізуючи, що було зроблено за час існування СД.51574248_303

«Завтра виповнюється 20 років союзному договору, наші колеги, наші урядові органи, міністри, голови урядів провели чималу роботу з аналізу того, що зроблено в рамках підписаного раніше договору про союзну державу», – наголосив Путін.

За словами глави Росії, сторони обговорили те, що ще належить виконати в рамках документа, що можна було б актуалізувати в зв’язку з мінливими обставинами, в тому числі відносин з іншими колегами в рамках ЄАЕС.

ЧИТАЙТЕ ДО ТЕМИ:

Не обійшлося і без інциденту – після вступного слова двох лідерів несподівано згасло світло. «Закінчилося [електрику]», – пожартував Путін. Лукашенко відповів з гумором: «Це все [прес-секретар президента Росії] Діма Пєсков, я знаю».

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

До 20-річчя від дня укладення договору передбачалося підписати план поглиблення взаємної інтеграції – але незважаючи на те, що активні переговори тривали протягом всієї осені, згода поки що проявилася не скрізь.

ТАКОЖ ДО ТЕМИ: У двохмільйонному Мінську тисяча людей протестує проти об’єднання із Росією (фото)

Лукашенко розповів, що вивчив, що про нього пишуть в Росії перед тим, як відправитися в Сочі: «Зараз дивився телебачення російське, перечитав Telegram-канали, як модно зараз. Всі задаються питанням: Лукашенко з чим їде, навіщо він приїхав взагалі? »

Лідери почали зустріч о 15.25. Після вступного слова переговори продовжилися в закритому від преси режимі. Як повідомляють російські ЗМІ, Путін запросив учасників переговорів на урочистий обід. Після переговорів глава російської держави проводив Лукашенка на ганок резиденції, вони обнялися, а потім білоруський лідер поїхав.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Одним з каменів спотикання залишаються сумніви Мінська щодо того, як договір може вплинути на суверенітет країни. На цьому ґрунтується риторика білоруського президента Олександра Лукашенка, який останнім часом неодноразово нагадував про білоруську незалежность.

«Ми ніколи не збиралися і не збираємося входити до складу будь-якої держави, навіть братської Росії», – говорив Лукашенко.

5 грудня президент Лукашенко провів зустріч з білоруським парламентом, на якій, з одного боку, заявив про те, що «добросусідство» Росії і Білорусії перевірено часом, з іншого ж – розкритикував хід двосторонніх переговорів. Зокрема, він залишився незадоволений ходом переговорів про постачання природного газу, а також тим, що до цих пір не вирішено питання про квітневий інцидент з «брудною» нафтою.

В ході суботніх переговорів Лукашенко заявив, що Білорусь не просить у Росії дешевий газ або дешеву нафту, а пропонує забезпечити рівні економічні умови для підприємств.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

«Ми готові і по $ 200 газ купувати, і нафту купувати не по $ 63 за барель. Головне, щоб рівні були умови. Якщо наші підприємства купують за $ 200, значить і конкуруючі підприємства повинні мати таку ж ціну», – сказав білоруський лідер. Інакше, підкреслив глава Білорусі, не вдасться створити основу відносин в рамках Союзної держави.

Лукашенко вже говорив, що Білорусія не потребує російські кредити і «викрутиться без них», ймовірно, звертаючись до осінніх заявав про те, що Мінськ відмовився від «політичних кредитів» Росії на $ 600 млн.

Крім цього білоруський президент напередодні поїздки в Сочі повторив свою основну вимогу до майбутніх договорів з Росією: за його словами, всі можливі документи не повинні суперечити білоруської незалежності та суверенітету.

«Запам’ятайте! Я не пацан, який відпрацював 3-4-5 років президентом. Мені вистачило – ось так. І я не хочу перекреслити все те, що я зробив разом з вами, з народом – створив суверенна незалежна держава, щоб його зараз укласти в якийсь ящик з хрестом нагорі, і кудись викинути або кому-то передати?»- цитує Лукашенка «Бі-бі-сі».

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Прологом для бесіди Путіна з Лукашенком стали інші російсько-білоруські переговори на вищому рівні. У п’ятницю в Сочі зустрілися прем’єр-міністри двох країн – Дмитро Медведєв і Сергій Румас.

Основною темою для обговорення стали дорожні карти щодо інтеграції двох держав. Також під час зустрічі Медведєв спростував раніше сказані слова Лукашенка про «Антибілоруські елементи» в оточенні Володимира Путіна і висловив надію, що зустріч двох президентів «багато прояснить».

Це вже не перші переговори Медведєва і Румаса за останній час – в останній раз прем’єри бачилися 19 листопада. Розмова  тоді тривала більше семи годин, частина зустрічі була цілком закритою для преси. Проте, тоді за підсумком зустрічі прем’єри вийшли з промовами – Медведєв говорив про «розставлені акценти», його білоруський колега також натякав на просування інтеграції. Станом на листопад, згідно зі словами Румаса, було погоджено близько 20 «дорожніх карт» з 31, які були намічені на початку вересня.

Напередодні зустрічі 6 грудня білоруський прем’єр зробив і іншу важливу заяву про майбутню інтеграцію. Сергій Румас заявив, що обговорювані дорожні карти стосуються суто економічним тим, не припускаючи ніяких політичних реформ і творах нових наднаціональних органів. Про це ж говорив і Олександр Лукашенко.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності