Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Невідома Історія

А коли Україна побачить сонячне затемнення, знають астрономи…

Повне сонячне затемнення 8 квітня 2024 року, яке сьогодні спостерігають у північній Америці, на жаль, неможливо побачити з української території в жодній фазі. Смуга кільцеподібної фази затемнення 2 жовтня 2024-го пройде майже виключно по Південній півкулі, а як часткове воно спостерігатиметься в Тихому океані та Південній Америці. Коли ж тепер буде видно Місяць на тлі сонячного диска в Україні? Як не дивно, менш ніж за рік — 29 березня 2025-го.

Наступного року ані повних, ані кільцеподібних сонячних затемнень не буде. Очікуються лише два часткових, під час яких Місяць не вступатиме повністю на диск нашого світила й від нього лишатиметься більший або менший серп. Перше з них відбудеться 29 березня. Воно матиме дуже солідну максимальну фазу — 93,6%. Щоправда, такою вона буде лише під час сходу Сонця в точці з координатами 61°06’ північної широти й 77°05,3’ західної довготи, розташованої на заході півострова Лабрадор. В усіх інших точках північніше, південніше та східніше фаза буде меншою.

Україна опиниться на південній межі видимості затемнення, завдяки чому його можна буде побачити лише в західних областях (включно з Житомирською, але без східної частини Чернівецької), а також на півночі Вінниччини, Київщини, Чернігівщини та Сумщини. У південній частині Києва це затемнення видно не буде, натомість у Пущі-Водиці воно триватиме 16 хвилин при максимальній фазі 0,6% — тобто Місяць закриє сонячний диск на одну 160-ту його діаметра. В районі вокзалу та Майдану Незалежності найбільша фаза складе лише 0,2%, тривалість від першого до останнього контакту не перевищить 6 хвилин. Щоб побачити таке крихітне «накриття», знадобиться досить потужний телескоп зі збільшенням понад сотню разів і спеціальним захисним фільтром.

Сонячне затемнення з фазою 14%, сфотографоване 21 червня 2020 року на мобільний телефон крізь бінокль і темне зварювальне скло

У Хмельницькому, Житомирі та Чернігові максимальна фаза сягне 2% (за тривалості затемнення 18–19 хвилин), у Тернополі — 4%, в Ужгороді — 6,2%, у Львові — 6,7%. Найбільш «затемненим» Сонце виглядатиме на північному заході Волині, недалеко від польсько-білоруського кордону: там його диск буде закритий Місяцем більш ніж на 11%, а загальна тривалість явища перевищить годину і 5 хвилин. Все це відбуватиметься приблизно між першою та другою годинами дня за київським часом.

Зона видимості часткового сонячного затемнення 29 березня 2025 року на території України (показана темнішим кольором)

Наступне сонячне затемнення ми побачимо 12 серпня 2026 року, і цього разу теж найбільше пощастить західним областям України. При заході Сонця у Львові й Ужгороді буде видно часткові фази величиною близько 40%, а Київ знов опиниться поблизу межі видимості. Як повне це затемнення спостерігатиметься в Гренландії, Ісландії й Іспанії, смуга повної фази почнеться на півострові Таймир, обігне Північний полюс і закінчиться в Середземному морі західніше Балеарських островів.

Про те, коли й де відбудуться найдовші повні та кільцеподібні сонячні затемнення, можна прочитати тут.

Джерело: universe

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності