Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Полеміка

Анархія на Івано-Франківщині переростає у поліцейське свавілля

Ми вже неодноразово писали про прикарпатське «Гуляй поле» та саму анархічну область на заході України – Івано-Франківської, де нікому і не вдалося подолати місцеву «махновщину», яка там розперезалася за останні 6 років і веде себе така, начебто була цілковито автономною від Києва і решти держави.

І ось, поки Печерські Пагорби, ще зволікають у цій боротьбі з тутешньою «махновщиною», неоднозначна подія трапилася днями у писанковій Коломиї:

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Минулої суботи, 15 ТРАВНЯ, до розважального комплексу «Троя» пів на одинадцяту вечора прибули аж четверо поліцейських слідчо-оперативної групи для перевірки щодо дотримання карантинних заходів по запобіганню розповсюдження коронавірусу, та складання протоколу про порушення…

АЛЕ ЧОГО?

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Прикарпаття уже близько місяця у жовтій карантинній зоні, а цього тижня область обіцяли перевести до зеленої. Заклад працює до опівночі. Кухня була уже давно зачинена (працює до 23:00), а персонал чемно чекав, поки останні (крайні) відвідувачі доп’ють свою каву чи шампанське.

Тобто відвідувачів у закладі залишилося значно менше, ніж він готовий розмітити у своїх стінах.

Допоки згадані четверо поліціянтів понад півгодини в кабінеті адміністратора брали у неї та бармена пояснення, чому заклад не закритий опівночі, як того вимагає карантин (нагадаємо, що прийшли поліцейські об 23:30 год.), об 00:10 год. до закладу вриваються у масках два десятки бійців підрозділу спеціального призначення «КОРД» (колишній «Беркут») і без будь-яких пояснень та підстав, користуючись своєю непізнаваністю, починають гамселити кийками усіх відвідувачів, що чудово видно на більш ніж двогодинному відео з камер спостережень (дивіться нижче). Слідом за спецпризначенцями зайшли ще півтора десятка поліцейських…

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

В цей же час територію РК «Троя» окрім автобуса, яким приїхав «КОРД», оточує десяток поліцейських машин: дві біля т.зв. «чорного входу», кілька по периметру подвір’я, а ще одна поліцейська машина перегороджує з нього виїзд, мовляв, щоб відвідувачі, які, можливо, і хотіли б вчасно покинути розважальний заклад, як того вимагають карантинні норми «жовтої зони», не могли цього зробити! Ще із п’ять патрульних машин було припарковано обабіч дороги…

Під час даних незаконних дій працівників поліції, ними чинився фізичний та моральний тиск на відвідувачів вищезгаданого комплексу, але при цьому не було надано ухвали слідчого судді, яка б дозволяли «увійти» в приміщення РК «ТРОЯ». Так окрім безжального побиття гостей закладу, силовики вимагали у кожного пред’явити їм документи, що посвідчують їхні особи, а також писати якісь пояснюючі.

Так як люди відмовлялися давати поліції будь-які незрозумілі їм для чого і на якій законній підставі пояснення, завбачливі копи привезли із собою навіть понятих (це теж є на відео).

Кумедно і водночас сумно, що в одному з цих двох понятих дехто з відвідувачів упізнав свого наркозалежного сусіда. Тоді що можна подумати й про іншого? Ось із ким співпрацює доблесна коломийська поліція?..

Зрештою, трішки злагодив ситуацію тільки приїзд на місце події адвоката І. Дикуна, який юридично консультує РК «Троя».

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

А у цей час, вже далеко за опівніч зовсім поруч «Трої» гриміла музика нічного клубу «Амстердам», доносилися музика з боку міського озера, де розташоване кафе «Крижало», а в закладі «Вечірка біля басейну» сестра однієї із затриманих відвідувачок «Трої» повідомила їй телефоном, що нарахувала біля 120 (!) відвідувачів.

Але справа в тому, що ніхто вище перелічені заклади цієї ночі не перевіряв на дотримання «жовтих карантинних норм». Хоча сьогодні, коли справа набуває розголосу, поліцейське керівництво виправдовується тим, буцімто тоді проводило рейд по всій Коломиї.

Так ось щодо рейду: кілька силовиків, які махали кийками у залі, коли їх дехто із персоналу «Трої» присоромив, пригадавши, як заклад ще не так давно готував їм пайки в зону ООС, провів безкоштовно поминки для одного з їхніх, загиблого на сході України, а нагодувати двісті осіб не так вже просто і дешево, хлопці притихли і зізналися, що об 20:00 год. вони отримали наказ прибути за вказаною адресою на 23:00 год. та чекати подальшої команди в провулку біля РК «Трої»…

Важко повірити, що дана операція, а раз її проводили спецпризначенці, то це вже СПЕЦоперація, проходила з відома в.о. керівника ГУНП в Івано-Франківській області Ігоря Клименка, адже його буквально місяць тому призначили до області, з чуток: тимчасово, замість “відрядженого до столиці Володимира Голубоша. Тому навряд Клименко би погодив таке поліцейське свавілля.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Але ось що цікаво, спецпідрозділ «КОРД» знаходиться у відомстві заступника начальника ГУНП в Івано-Франківській області О. Білейчука, який до цього очолював саме Коломийський райвідділ, де нині за дивним збігом обставин керує… його кум А. Тимків, а вже його заступники (начальника Коломийського РВП) Р. Могильняк, Р. Романюк, М. Максим’юк особисто керували спецоперацією на території «Трої».

Та усе це – полеміка і припущення. Наразі доведеним фактом є те, що власники володіють відео з численних камер відеоспостереження, що ведуть запис дистанційно, а дирекцією та персоналом закладу вже направлено скарги генпрокурору Венедиктовій, міністру Авакову та директору ДБР, які тепер і будуть встановлювати, що це було: чиєсь замовлення і спроба залякати, рейдерське захоплення і примус до данини, чи звичайнісіньке поліцейське свавілля в області, де править цілковита анархія?..

Як би там не було, але очевидне одне, безпідставне побиття громадян безкарно минути не може, і хтось за це має заплатити своїми погонами та понести не тільки адмінпокарання, а й кримінальну відповідальність, як цього вимагає чинне законодавство конституційної і європейської держави, якою претендує бути Україна.

А ми з читачами слідкуватимемо за цими подіями далі…

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності