Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Полеміка

Безвізу нічого не загрожує, – Шмигаль

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час години запитань до уряду сьогодні, 18 вересня, запевнив, що безвізовому режиму України з Європейським союзом нічого не загрожує.

Безвіз не відміняється. Наші міжнародні колеги, і з Європейського союзу і Сполучених Штатів абсолютно відверто заявляють про необхідність проведення прозорого конкурсу (на главу Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, -ред). Ми зараз дотримались усіх процедур, які прописані правилами, законодавством України, далі питання лишається до відкритості прозорості конкурсу.

ТАКОЖ ЧИТАЙТЕ: Зеленський підписав закон щодо угоди з ЄС про перевірку доброчесності членів ВРП

Давайте подивимось, як пройде конкурс і всі разом, цілим суспільством, парламентом. Я впевнений, що все буде зроблено абсолютно в межах чинного законодавства“.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Перед цим “Європейська солідарність” Петра Порошенка заявила, що рішення Верховної Ради щодо формування конкурсної комісії САП поставило під загрозу безвізовий режим з Євросоюзом. У партії назвали комісію кишеньковою.

ТАКОЖ ЧИТАЙТЕ:

Водночас в Офісі президента заявили, що “взяли до відома, як визначення комісії так і критику в суспільстві, яка супроводжувала це рішення парламенту“.

Перший керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький звільнився 1 вересня 2020 року. А вчора, 17 вересня, Верховна Рада з третьої спроби проголосувала проєкт постанови №4104, тобто своїх представників в конкурсну комісію з обрання керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. Депутати 239 голосами проголосували за кандидатів, запропонованих Слугами народу, ОПЗЖ, Довірою та За майбутнє: усі вони не відповідають закону.

Перед голосування і в попередні рази, і цього разу свої застереження висловив посол ЄС, нагадавши про те, що доброчесна комісія для обрання керівника САП є умовою безвізу та макрофінансової допомоги ЄС на суму 1.5 млрд євро. Його підтримали посли Великої сімки. Своє занепокоєння висловили ряд впливових європейських депутатів. Також таке голосування заморожує співпрацю з Міжнародним валютним Фондом, зокрема, наступний транш в розмірі 1.6 млрд доларів.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Все це не стало аргументом для Верховної Ради та монобільшості. Фракцію Слуг Народу в цьому підтримали депутати від очевидно проросійських та проолігархічних ОПЗЖ та  “За майбутнє” .

В обраних Радою кандидатів немає досвіду в антикорупційній сфері, а також вони не мають бездоганної ділової репутації, високих професійних та моральних якостей, суспільного авторитету.  5 з 7 кандидатів раніше були вже провалені під час голосування парламентом. Тим не менше фракція Слуга Народу подала вже провалених раніше людей повторно. Для того, щоб знайти достатньо голосів, до списку додали 2 кандидатів від групи “За майбутнє”, яка підконтрольна олігарху Ігорю Коломойському.

За цифрою на табло “239 За” ховаються конкретні депутати, які зробили крок до скасування безвізу. У нас немає ілюзій щодо ригів, які мріють затягнути нас до “братніх” обіймів. Але нам цікаво, чим керувались депутати, які представляють Київ, Одесу, Харків, західні та центральні області, мешканці яких сповна відчули зручності безвізу. Нам дуже хочеться, щоб виборці плювали під ноги цим депутатам. Хочемо, щоб кожен з них дуже пошкодував про те, що натиснув/натиснула кнопку За.

Давайте подивимось на перелік мажоритарників від згаданих вище регіонів:

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

 7 депутатів, які представляють столицю: Тищенко, Яременко, Грищук, Перебийніс, Дубнов, Пуртова, Безугла (всі Слуга Народу)
 4 депутатів з Волині, зокрема Гузь, округ якого впритул межує з Євросоюзом і Палиця (обоє За Майбутнє), який представляє Луцьк
 5 депутатів від Вінниччини, зокрема Пашковський і Драбовський (обоє СН), які представляють Вінницю
 4 депутатів з Житомирщини, зокрема Герасименко (СН), який представляє Житомир
 3 депутатів, які представляють Закарпаття
5 депутатів від Прикарпаття, зокрема Савчук (ВО “Свобода”) і Фріс (СН), які представляють Івано-Франківськ.
 8 депутатів від Київщини, зокрема Дубінський і Василевська-Смаглюк (обоє СН)
 3 депутатів із Львівщини, зокрема Батенко (За Майбутнє), Дубневич (За Майбутнє) і Камельчук (СН). Округи двох останніх впритул межують з ЄС
 8 депутатів від Одещини, троє з яких представляють Одесу: Леонов, Колєв і Дмитрук (всі СН)
 3 депутатів з Рівненщини, зокрема Ковальчук (СН), який представляє Рівне
 2 депутатів з Тернопільщини: Гевко (СН) і Чайківський (За Майбутнє)
 11 депутатів від Харківщини, зокрема Куницький, Бакумов, Кінзбурська, Одарченко, Здебський (всі СН), які представляють Харків
 4 депутатів від Хмельниччини, зокрема Стефанчук (СН), який представляє Хмельницький
 4 депутатів від Буковини, зокрема Лис (СН), яка представляє Чернівці

Перевірити як голосував ваш нардеп можна за лінком: https://www.serpom.org.ua/…/zrobyly-krok-do-skasuvannya-bez… Там же можна пожертвувати на покарання кожного, хто зазіхнув на безвіз.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності