Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

ВІЙНА

Білоруси роблять вигляд або таки готуються воювати?..

Періодично з’являється інформація про переміщення білоруських військових вздовж українського кордону, хоч не у великих кількостях, але щось там тай відбувається…

Отож польський військовий експерт, директор компанії Rochan Consulting Конрад Музика розповів Білоруській службі Радіо Свобода, чи бачить він ознаки того, що збройні сили Білорусі готуються воювати в Україні, і які сценарії війни прогнозує найближчими місяцями:

– Минулого року ви опублікували свій аналіз стану збройних сил Білорусі. Там вивисловили думку, що вони досить слабкі самі по собі, але міцно інтегровані у військову структуру росії і фактично перебувають під російським командуванням. Ви також тоді передбачали, що у потенційному конфлікті із Заходом росія використовуватиме Білорусь насамперед як матеріально-технічну базу.

Але чи бачили ви останнім часом ознаки того, що збройні сили Білорусі готуються брати безпосередню участь у війні в Україні?

– На жаль, я не маю однозначної відповіді на це запитання. Моя відповідь буде: «І так, і ні». Так, тому що якщо подивитися на темпи навчань білоруських збройних сил і все, що вони роблять з квітня по травень, то це показники того, що вони готуються брати участь у війні.

Фактично з квітня по травень перевірявся весь військовий потенціал, який необхідно перевірити, якщо країна збирається брати участь у війні. Йдеться не лише про суто військовий потенціал – як-от розгортання танкових чи механізованих батальйонів, повітряні чи протиповітряні операції, матеріально-технічне забезпечення тощо. Також ми розглядаємо так званий «м’який потенціал» – здатність держави мобілізувати, створювати нові батальйони територіальної оборони, здатність збройних сил надавати медичну допомогу своєму особовому складу. І зрозуміло, що дослідження в цих сферах були досить активними. Як я вже сказав, вони торкнулися практично всього потенціалу збройних сил. Такі речі переконливо підтверджують відповідь: «Так, збройні сили Білорусі готуються брати участь у війні».

Ми не спостерігаємо, що в Білорусі йде мобілізація. Дислокація білоруських збройних сил не змінилася, вони, як і раніше, є оборонними. Але якщо буде відданий наказ про мобілізацію збройних сил, це можна зробити відносно швидко

Але, з іншого боку, треба пам’ятати, що масштаби навчань, які проводять білоруські збройні сили, насправді досить малі. Коли білоруси проводили навчання з імітацією спільних бойових дій різних родів військ, то в дуже малому масштабі. Була, наприклад, рота танків чи БМП із додатковою артилерією та авіацією. Ця тема дуже характерна для білоруських збройних сил. Вони роблять багато речей, але в дуже малому масштабі. І чи не вміють, чи не хочуть проводити масштабні навчання – тут ми точно не знаємо. Наприклад, вони ніколи не розгортали нічого розміром з цілу бригаду особового складу. Тому у мене змішані почуття щодо білоруських збройних сил і їх здатності брати участь у війні. Але ми, очевидно, приділяємо цьому дуже пильну увагу. Але найголовніше: поки що ми не бачили доказів того, що білоруські збройні сили залишили якусь зі своїх баз, місць штатної дислокації. Ми не спостерігаємо, що в Білорусі йде мобілізація. Дислокація білоруських збройних сил не змінилася, вони, як і раніше, є оборонними. Але мене хвилює те, що якщо буде відданий наказ про мобілізацію збройних сил, це можна зробити відносно швидко.

Коротко:

  • Під час квітнево-травневих навчань був перевірений увесь військовий потенціал Білорусі, який необхідно було перевірити, якщо країна збирається брати участь у війні. Але масштаби навчань були невеликі.
  • Зараз оборонні позиції України значно кращі, ніж у лютому. Тому, на мою думку, будь-які сили, які б прийшли з Білорусі, мали б великі проблеми.
  • У разі повторного нападу сухопутних військ з білоруської території Україна у відповідь завдасть ударів щонайменше по російських цілях у Білорусі.
  • Якщо росіяни зазнають поразки на фронті, єдиною відповіддю, яку матиме росія, буде відправка додаткових сил у бій. Якщо росія проведе додаткову мобілізацію, українці, швидше за все, дадуть відповідь тим же. Це переросте у війну на виснаження.
  • Думаю, взимку українці зможуть провести ще одну масштабну операцію. Подивимося, буде це в Запоріжжі чи Луганській області.

Loading

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.
Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності