Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Міжнародні новини

Демократи заморожують пакет військової допомоги Україні, чи ні? – американські ЗМІ

FILE PHOTO: President-elect Joe Biden points a finger at his election rally in Wilmington, Delaware, November 7. REUTERS/Kevin Lamarque/File Photo

Спочатку Байден зняв санкції з «Північного потоку-2», Нуланд заговорила про автономію на Донбасі… І ось тепер офіційні особи США підготували зброю на суму 100 мільйонів доларів для допомоги Україні, коли Росія накопичувала війська на кордоні з нею, а потім зробила паузу в міру наближення саміту Байдена-Путіна.

Про це повідомляє американська інформагенція Рolitico.

Отож, Білий дім Байдена тимчасово зупинив військовий пакет допомоги Україні, який містив би смертельну зброю – план, спочатку розроблений у відповідь на агресивні переміщення російських військ уздовж кордону України цієї весни.

За словами чотирьох людей, знайомих з внутрішніми обговореннями, пакет допомоги коштував би до 100 мільйонів доларів.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Тоді Рада національної безпеки наказала чиновникам скласти пакет, оскільки Вашингтон був дедалі більше стурбований масовим накопиченням російських військових біля кордону з Україною та на Кримському півострові, за словами трьох людей, які, як і інші, просили не називати їх для того, щоб відверто говорити про внутрішні дискусії. Чиновники Державного департаменту та Пентагону працювали над складанням цієї пропозиції.

Але чиновники Ради національної безпеки в підсумку затримали цю пропозицію після того, як Росія оголосила про скорочення військ, розміщених поблизу України, і напередодні саміту президента Джо Байдена з президентом Росії Володимиром Путіним.

Одне з джерел зазначило, що пакет все ще цілий, і його можна швидко відправити в Україну. The Washington Post спочатку повідомляла, що адміністрація розглянула і заморозила пакет. Про те, що чиновники Ради національної безпеки заморозили допомогу та конкретну зброю, обговорювану для включення до пакету допомоги, раніше не повідомлялося.

Ключові пункти, що розглядаються в рамках пакету, включають системи ППО ближньої дії, стрілецьку зброю та більше протитанкової зброї, за словами двох людей, які знають про обговорення.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

У своїй заяві після публікації цієї статті прес-секретар Білого дому Джен Псакі вчора, 18 червня, виступив зі спростуванням цієї новини щодо зупинки допомоги Україні: “Ідея про те, що ми стримували допомогу Україні в безпеці, є дурницею. Лише минулого тижня аж до американсько-російського саміту – ми надали пакет безпеки на 150 мільйонів доларів, включаючи летальну допомогу (зброю, – ред.)”.

У заяві Білого дому також зазначено, що додаткова допомога в галузі безпеки була готова, але вона буде залежати від перетину Росією територіальних червоних ліній: “Ми також підготували резервні фонди на випадок подальшого вторгнення Росії в Україну. Як президент Байден сказав президенту Путіну, безпосередньо ми будемо непохитно підтримувати суверенітет та територіальну цілісність України“.

ЧИТАЙТЕ ДО ТЕМИ:

З часу вторгнення Росії в Україну в 2014 році та анексії Криму Сполучені Штати надали Києву близько 2,5 мільярдів доларів військової допомоги, включаючи беззбройні безпілотники, радіостанції та протитанкові ракети Javelin.

Остання пропозиція виникла після того, як цієї весни Росія розмістила понад 100 000 військовослужбовців разом із ракетними батальйонами та підрозділами важкої бронетехніки, згідно з підрахунками. Наприкінці квітня російське міністерство оборони заявило, що розпочне виведення частини військ.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Минулі дискусії щодо військової допомоги Україні летальною зброєю були політично напруженими, з огляду на занепокоєння провокацією Росії, проблеми з підготовкою самих українських сил та постійне занепокоєння через корупцію в українському уряді та військовій галузі.

Але, незважаючи на заяву Росії, в травні вищий український чиновник заявив, що близько 100 000 російських військових все ще перебувають біля її кордону та в Криму, повідомляє “Аль-Джазіра”. Того ж місяця представники Байдена повідомили The New York Times, що їх кількість сягає близько 80 000.

Міністр оборони Росії Сергій Шойгу заявив у травні, що Москва планує побудувати 20 нових військових частин, які базуватимуться в Західній Росії, недалеко від українського кордону, протягом наступного року, хоча він був нечітким щодо конкретних ситуацій.

Супутникові знімки, зроблені Maxar у травні та червні цього року, показують, що сотні вантажних автомобілів та іншого важкого обладнання залишаються розміщеними на нещодавно побудованих імпровізованих базах у Західній Росії та на великому полігоні в Криму.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Причина, через яку вони покинули ці підрозділи, полягає в тому, що вони заявили, що мають намір використовувати їх на Заході 2021″, – великі військові навчання, які Росія проводить кожні кілька років з Білоруссю, в яких беруть участь десятки тисяч військовослужбовців, – сказав Майкл Кофман, директор російських досліджень в CNA . Москва вже перевозила важку броню, ракетні установки та інше обладнання зі своїх рідних баз у Центральній Росії, «і вони не хотіли тягнути їх назад. Це був їх аргумент, і ми побачимо», – додав Кофман. Останнє навчання “Захід” було проведено ще у 2017 році, а наступне призначене на вересень.

На фотографіях видно повністю укомплектовані автомобільні басейни біля міста Воронеж на Заході Росії та навчального центру “Опук” в Криму.

Швидке нарощування тривожило адміністрацію Байдена та європейських союзників, оскільки масштаби російських маневрів – важка броня, резервні війська, польовий госпіталь та кухні, доставлені з баз за сотні миль, – справляли враження сили, готової до проведення розширених силових операцій. Накопичення було більшим, ніж те, що спостерігалося під час вторгнення в Україну в 2014 році.

Транспортні засоби та обладнання поблизу міста Воронеж належать частково до 41-ї комбінованої армії, модернізованого підрозділу, до складу якого входять мобільні піхотні підрозділи, ракетні бригади та важкі артилерійські підрозділи.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Кофман заявив, що в районі навколо кордону працюють підрозділи з “досить високим рівнем готовності та мають набагато більше модернізованого обладнання“, ніж там дислокувались у попередні роки.

Американська допомога Україні в минулому ретельно перевірялася. У 2019 році Трамп заблокував поставки допомоги Україні у вигляді летальної зброї в рамках спроби тиску на президента України Володимира Зеленського оголосити розслідування, пов’язане з сином Байдена. Зеленський не робив такого оголошення, і затримка спровокувала перший імпічмент Трампа. У той час демократи Конгресу висловлювались голосно щодо важливості надання США підтримки втомленій війною країні.

Тільки цього року Пентагон затвердив Україні два пакети допомоги на загальну суму 275 мільйонів доларів. Перший, у березні, додав до українського флоту ще два озброєні патрульні катери Mark VI, що є частиною великої угоди на суму 600 мільйонів доларів для 16 катерів, підписаної у 2020 році.

Пакет включав 32 гармати Сихаук А2 та десятки 30-мм гармат для мілководних човнів, що надає їм наступальної сили.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

У червні було затверджено ще один пакет, передбачений конгресом, на суму 150 мільйонів доларів. Здається, він не включає ніякої летальної допомоги, але замість цього він буде поставляти кілька радіолокаційних систем, призначених для відстеження вхідних артилерійських патронів та безпілотників, які відіграли велику роль у боях на Сході України протягом останніх кількох років.

Незважаючи на військову допомогу та присутність у країні військ НАТО для підготовки українських військових частин, перед Києвом, ймовірно, довгий шлях, перш ніж він зможе приєднатися до трансатлантичного альянсу.

Але позитивні звуки, які видає альянс, іноді можуть призвести до незручних моментів.

Під час саміту НАТО в понеділок Зеленський написав у своєму Twitter, що лідери НАТО “підтвердили”, що його країна стане членом, читаючи шаблонну мову в щорічному комюніке як підтвердження статусу своєї країни.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Відповідаючи на запитання про статус вступу країни, генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг натиснув гальмо на прес-конференції у вівторок. “Україна є країною, яка прагне до цього“, – сказав Столтенберг. – “Ми надаємо їй підтримку, особливо для продовження модернізації та вдосконалення своїх оборонних та безпекових установ, цивільно-політичного контролю над її службами безпеки, і не в останню чергу боротьби з корупцією“.

Байден також дотримувався традиційної лінії НАТО під час власної прес-конференції після саміту, заявляючи, що США “зроблять все можливе, щоб поставити Україну в можливість продовжувати протистояти російській фізичній агресії“.

***

Щодо умови подолання корупції в Україні для її вступу у НАТО, то членами альянсу серед яких є США, Франція та Німеччина навмисно названо не можливе до виконання завдання, – корупцію не здолали ще в жодній державі світу включно з цими трьома вище названими. Хоча вони й запевняють, що її подолали. Але як? Дуже просто – заборонили згадувати про неї у ЗМІ: писати чи говорити. Насправді ж вона нікуди не поділася, – запитайте про це будь-якого із вищою освітою мешканця Європи чи Америки, і він це вам підтвердить. Єдина ж проблема української корупції – це її велетенські масштаби.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності