Міжнародні новини

Британським прем’єром Трасс таки стали, але чи стане вона новою “залізною леді”

Ліз Трасс стала новою прем’єр-міністеркою Великої Британії та лідеркою Консервативної партії.

На цій посаді вона замінить Бориса Джонсона, який пішов у відставку в липні.

З 2019 Трасс була міністеркою закордонних справ.

Нагадаємо, що “Залізною леді” Великобританії у країні та світі прозвали першу жінку-премєрку Великої Британії у 1979—1990 роках, лідер Консервативної партії в 1975—1990 роках, баронеса з 1992 року. Втілила в життя низку консервативних заходів, які стали частиною політики «тетчеризму». Разом із Рональдом Рейганом вважаються тими, хто здолав і повалив залізний занавіс та СРСР.

Отож, чи консерваторка Трасс зможе стати гідною наслідницею консерваторів Джонсона та Тетчер?..

Мері Елізабет «Ліз» Трасс (англ. Mary Elizabeth «Liz» Truss; нар. 26 липня 1975, Оксфорд, Англія) — британська політична діячка-консерваторка. З 5 вересня 2022 — Прем’єр-міністр Великої Британії. Лідерка консервативна партії.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Членкиня Палати громад від округу Південно-Західний Норфолк з 2010 року. З 15 вересня 2021 — Міністерка закордонних справ. З 10 вересня 2019 — міністерка у справах жінок та рівних можливостей. З 15 липня 2014 до 14 липня 2016 — міністерка довкілля, продовольства і сільських справ в уряді Девіда Кемерона.

Трасс навчалась в Оксфордському університеті і працювала економісткою, перш ніж стати заступницею директора аналітичного центру Reform.

З вересня 2012 до липня 2014 року була парламентською заступницею міністра, відповідала за освіту і догляд за дітьми в Міністерстві освіти.

Є авторкою і співавторкою низки статей і книг, у тому числі After the Coalition (2011) і Britannia Unchained (2012).

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

27 квітня 2022 виголосила ключову промову в Лондоні, у якій ідеться про новий підхід Великої Британії до альянсів і колективної безпеки.

Після відставки Бориса Джонсона з посади прем’єр-міністра Великої Британії та голови Консервативної партії на тлі урядової кризи стала однією з восьми кандидатів на виборах голови Консервативної партії. За підсумками останнього парламентського голосування вийшла до фінального раунду з Ріші Сунаком.

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності

Exit mobile version