Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Полеміка

Бурштинська ТЕС, якою керував Шмигаль, знову не допустила екоінспекторів до перевірки

Працівників Державної екологічної інспекції Карпатського округу вкотре не пустили на перевірку ДТЕК Бурштинської ТЕС, яка належить Ринату Ахметову, та котрою ще якісь два роки тому керував, як директор, нинішній прем’єр України Денис Шмигаль, ще до того, коли очолив Івано-Франківську ОДА та попрямував до Кабміну…

Як повідомила журналістів начальниця організаційно-аналітичного відділу державної екологічної інспекції Карпатського округу Ольга Біленька, напередодні надійшло звернення від жителя сусіднього села Пукасівці щодо надмірних викидів в атмосферне повітря у вигляді чорного диму, який осідає на будівлі та землю.

Відповідно до вимог Закону України екоінспектори Карпатського округу отримали дозвіл від центрального апарату (Державної екологічної інспекції України – ред.) на позапланову перевірку Бурштинської ТЕС.

13 квітня інспектори направилися на Бурштинську ТЕС для проведення перевірки. Однак не були допущені після семигодинного очікування біля об’єкта. Мотивували це тим, що громадянин не обґрунтував, яку конкретну шкоду йому вчинила Бурштинська ТЕС, й зіслалися на те, що ми порушуємо права організації”, – каже Біленька.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Екоінспектори склали акт недопуску. Матеріали будуть передані до правоохоронних органів.

ЧИТАЙТЕ ДО ТЕМИ:

Як зазначила екологиня, це вже не перший недопуск до перевірки Бурштинської ТЕС – таких випадків на сьогодні є п’ять.

Планові чи позапланові перевірки не проводилися з 2016 року. На жаль, поки законодавством не буде відрегульована відповідальність за такі порушення – мають місце такі факти. Наразі, максимум, що можна зробити – оштрафувати за статтею 188-5 КУпАП (Невиконання законних розпоряджень чи приписів посадових осіб органів, які здійснюють державний контроль у галузі охорони навколишнього природного середовища, використання природних ресурсів, радіаційної безпеки або охорону природних ресурсів). Це біля однієї тисяч гривень штраф”, – додає Біленька.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

На підприємстві ж запевнили, що працюють в рамках дозволу на викиди, а також капітально ремонтують електрофільтри енергоблоків. І уточнили, що звернення людини щодо побоювань забруднення екології – не може бути підставою для перевірки.

ДТЕК Бурштинська ТЕС є промисловим підприємством, що виробляє електричну та теплову енергію. Загальновідомо, що виробнича діяльність ТЕС супроводжується викидами в атмосферне повітря, обсяги яких врегульовані законодавством та відповідними дозволами. Заміри, які робились останні роки незалежним лабораторним контролем, підтвердили відсутність перевищень. Інспектори не були допущені на територію ТЕС, оскільки звернення громадянина, зазначене в направлені, за своїм змістом не може бути підставою для такої перевірки. Крім того, з огляду на карантинні вимоги та з метою упередження поширення на території ТЕС COVID-19, допуск осіб, що не є робітниками ТЕС максимально обмежено”, – йдеться в повідомленні.

ГОЛОВНЕ ФОТО: архівне

Loading

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.
Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності