Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Політика

Черговий великий інвестор злякався України

Австрійська компанія Head — виробник спортивного обладнання для зимових видів спорту, дайвінгу і тенісу, яка реалізує продукцію у 85 країнах світу і має виробничі потужності в Австрії, Чехії, Болгарії і Китаї, створює завод у Вінниці. Саме до України компанія планувала перенести виробничі потужності з Австрії, Словаччини, Чехії, Естонії та Німеччини. Але в Україні інвестор зіштовхнувся з проблемою — монополія на енергоринку та вартість підключення до потужностей.

Проектувальником і генпідрядником в будівництві заводу компанії Head у Вінниці виступає українська компанія UBC Engineering, яка є частиною холдингу UBC Group, що належить Ігорю Гуменному, інформує “Вiнниця.info”.news2.01.03.17

Про проблему з наданням дозволу на приєднання до потужностей і про «шок» для інвестора, який не розраховував на такі витрати, написав Ігор Гуменний на своїй сторінці в Facebook.

UBC Group веде спільний проект Head. Коли вони підписували меморандум, ще з попередньою владою, їм задекларували вартість підключення — 300 грн за кВт. Зараз оголосили — 3 972 грн за кВт. Їм потрібно мінімум 10 МВт. Це близько € 1.6 млн. Це потрібно заплатити, щоб тебе підключили і ти потім купував електроенергію! Австрійці перепитали, коли почули цифру: «це за що?». Вручну на листочку перераховували вартість кВт, перемножили на мегават, перепитували чи немає тут помилки, — зазначає Ігор Гуменний.

ЧИТАЙТЕ ДО ТЕМИЛитовський посол на Прикарпатті обурювався високими тарифами

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

На його думку, якби інвесторам оголосили ціну під час підписання меморандуму або до покупки землі, їх тут би не було.

Але і це ще не все! 1. Підключення «голе». У Вінниці вартість за 1 кВт 3970 грн — 140 євро (в інших областях вартість 1 кВт вище в рази, Полтава — 8000 грн). Для порівняння Латвії, в Ризі — 75-80 Євро і це все, далі тобі підводять дроти до рубильника. Потім, виявляється, що лімітів в цьому місці немає, потрібно тягнути і включають коефіцієнт 1.25. Прорахунок / вартість траси, узгодження техдокументації. Вінниця / Україна — послуга під «ключ». Але і це ще не все. Далі ліміти! В Україні дешевше по-старому шукати проектантів на трасу, узгоджувати окремо — сплативши при цьому вартість узгодження техдокументації та потім шукати підрядника на самі роботи і підводити мережі самостійно. 2. Вартість самого кВт у Вінниці 3,35 грн — 0,12 Євро. Уже дорожче, ніж в Латвії. Вартість кВт в Ризі 0,112 Євро. Питання тільки підключення до електроенергії. Тільки можливість купувати. Ще не будувати і погоджувати проект…, — додає Ігор Гуменний.

ТАКОЖ ЧИТАЙТЕНа Харків, Київ, Кременчук та Прилуки чекає хвиля безробіття, – закриття тютюнових компаній

Бізнесмен також відмічає, що після підключення інвестор в Україні платитиме за електроенергію за одним із найвищим в Східній Європі тарифом.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Нагадаємо, 13 вересня у Вінниці заклали символічну капсулу на місці майбутнього заводу австрійської компанії Head. Підприємство розташовуватиметься на території Індустріального парку, що на Немирівському шосе. Завод спеціалізуватиметься на виробництві продукції для зимових видів спорту, а також для дайвінгу і тенісу. Запустити завод планували у 2021 році. До того, 4 травня, в приміщенні Вінницької міської ради відбулось підписання Меморандуму про порозуміння між компанією Head.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності