Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Невідома Історія

Чиновники-розкрадачі російської селітри врятували Бейрут від цілковитого знищення

Президент США Дональд Трамп, виступаючи на брифінгу у Білому домі, заявив, що американські військові вважають, що 4 серпня у столиці Лівану Бейруті вибухнула бомба, тому йдеться про атаку, а не 3 тис. тонн конфіскованої російської аміачної селітри (читайте нижче, – ред.).

“Виходячи з вибуху, схоже на те (вибух бомби — ред.). Я зустрічався з деякими з наших чудових генералів… Схоже, вони думають, що це була атака. Це була якась бомба, так”, — заявив Трамп.

Водночас чиновники Пентагону заявляють про відсутність ознак нападу на Бейрут, тим самим спростовуючи заяви Трампа, пише CNN.

Сьогодні уже достеменно відомо, що російський бізнесмен Ігор Гречушкін з Хабаровська, який живе на Кіпрі, в 2014 році вирішив на своєму кораблі Rhosus перевезти з Грузії в Африку 2750 тонн аміачної селітри.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Корабель був в аварійному стані і зламався, тому йому довелося причалити в Бейруті для ремонту.

А у зв’язку із тим, що Гречушкін заборгував кредиторам купу грошей, тому корабель заарештували влади Лівану і конфіскували вантаж.

ЧИТАЙТЕ ДО ТЕМИ: Ізраїль підозрює про “Хезбуллу” у вибуху в порту Бейруту, а ось США… (+маса відео та фото+18)

Ані кредитори, ані влада Лівану не побажали бавитися із конфіскованою селітрою: шукати покупців, влаштовувати аукціон і т. ін. Хімікат просто вивантажили на склад у порту і поклали, як тепер пояснюють, поруч із вантажем піротехніки (петард і т. ін.)

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Селітра лежала на складі шість років, поки склад не проіржавів до такої степені, що йому знадобився ремонт, і тому викликали зварників, які, як і керівництво порту, про безпеку зварювальних робіт не подбали, далі склад загорівся, а потім вибухнули начебто 2750 тонн селітри, які рознесли половину Бейрута…

Але, як коментують фахівці, навіть 2 тис. тонн вистачило б, щоб вщент знищити усе місто, а не якусь там його частину. Тому, вони роблять висновки, що за 6 років зберігання конфіскованої аміачної селітри більшу її частину було розкрадено місцевими чиновниками, митниками та керівництвом порту, що таким чином і врятувало місто від повного знищення вибухом...

Далі читайте коментар капітана корабля, що перевозив селітру, Прокопишева:

Потрапив я на це судно десь у 2013 році. Я тоді жив в Одесі, одне з агентств запропонувало мені роботу капітаном на Rhosus. Я на ньому до цього працював, приблизно, рік. Відпрацював, приблизно, чотири місяці. Пароплавчик, звичайно, не дуже зручний, умови важкі, але мені куди подітися? Робота потрібна“, – говорить Прокопишев.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Він підтвердив інформацію про те, що судно перевозило нітрат амонію і селітру, але було заарештовано.

Добрива. З Туреччини ми пішли в Грецію, в Пірей. Стали на рейд, заправилися, замовили те, що нам потрібно на рейс. Гречушкін (власник корабля, – Ред.) все підписав. А коли справа дійшла до отримання замовлення – продовольство, всякі витратні матеріали, – він сам приїхав і багато повернув назад постачальникам, не заплатив. Сказав, грошей немає. З Пірея він погнав нас у Бейрут, взяв на палубу вантаж, щоб додаткові гроші заробити“, – говорить Прокошев.
З Бейрута судно не випустили, але частина команди змогла покинути Ліван.

Мене, старшого механіка, третього механіка і боцмана, відмовилися випускати. І ми там стирчали 11 місяців! Ні копійки нам не платили. І продукти він нам навіть не купував. Можна сказати, залишив нас у свідомо небезпечній ситуації, прирік на голод. Годував нас порт. Я писав щомісяця Путіну. Писав, що стан у нас гірший, ніж в ув’язнених. Ув’язнений знає, коли він вийде, а ми не знаємо, коли нас випустять! І чи відпустять взагалі! Відповіддю була відписка: ваше звернення відправлено в МЗС, – розповів капітан.

Консульство мені сказало: що ти хочеш, щоб Путін направив спецназ, щоб тебе тут з боєм звільняли? Вони могли б найняти адвоката, подати в суд. Але нічого не зробили. В результаті, ми самі продали паливо і найняли адвоката. Він подав до суду на владу Лівану, вони ж не мали права нас тримати, у нас навіть і контракти вже закінчилися. І через суд нам дозволили виїхати“, – додав Прокошев.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності