Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Міжнародні новини

До забиття палками в Ірані готують відому правозахисницю, – а міжнародні організації…

В Ірані готують до забиття палками, відому захисниця прав людини і адвокатесу Насрін Содуте.

Жінка відома тим, що представляла інтереси ув’язнених активістів і політиків ув’язнених після заворушень, що послідували за президентськими виборами 2009 року, а також засуджених до смертної кари, які вчинили свої злочини будучи неповнолітніми. Сотуде була арештована у вересні 2010 року за звинуваченням в антидержавній пропаганді і змові проти безпеки держави і була поміщена у в’язницю Евін в одиночну камеру. У січні 2011 року іранська влада засудили Сотуде до 11 років позбавлення волі і навіть наклали заборону на юридичну практику і виїзд з країни протягом 20 років.

Активістка співпрацювала з журналістками, опозиціонерами і дисидентами, такими як лауреат Нобелівської премії миру Ширін Ебаді, а в жовтні 2012 році стала лауреатом премії імені Сахарова (разом з режисером Джафаром Панахі), яку присуджує Європарламент. Через відсутність Насрін Сотуде її премія була вручена Ширін Ебаді.

У червні 2018 року відбувся новий арешт. Офіційна причина – захищала жінок зняли хустки на знак протесту проти обов’язкового носіння хіджабу. Засуджена до п’яти років в’язниці за шпигунство. Насрін провину не визнає.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

У 2018 році, за підрахунками Amnesty International, більше 110 правозахисниць засуджені до тюремного ув’язнення або перебувають в ув’язненні. «Суворість вироків зросла ще до того, як винесли вирок проти Насрін Сотуде», – зазначив Філіп Лютер.

Спеціальний доповідач ООН з прав людини в Ірані Джавід Рехман заявив, що новий вирок Сотуде його шокував. Рехман засудив нещодавнє призначення главою судової системи богослова Ібрахіма Раїса – правозахисники вважають його причетним до масових страт тисяч політв’язнів в країні в 80-і роки.

Насрін Сотуде в 2019 році була визнана винною в образі лідера іранської революції і шпигунстві і засуджена до 33 років позбавлення волі і 148 ударів палицею. Сотуде, в числі іншого, відстоювала права жінок, які протестують проти обов’язкового носіння головної хустки.

ТАКОЖ ЧИТАЙТЕ: Українці попрохали ООН забиратися разом із ромами…

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Нещодавно, 20 вересня 2020 року, засуджена в Ірані захисниця прав жінок Насрін Сотуде, після 40-денного голодування протесту в тюрмі, була госпіталізована до однієї з лікарень Тегерана. 57-річна активістка втратила дуже багато ваги і серйозно ослаблена, повідомив її чоловік Реза Чандан в інтерв’ю агентству AFP.

Все дуже складно. Адміністрація в’язниці відмовляється співпрацювати“, – розповів Чандан після відвідин подружжя в клініці. За його словами, тюремна адміністрація навіть не повідомила родині про переведення Сотуде в лікарню, родичі дізналися про це від інших ув’язнених.

Насрін Сотуде оголосила голодування в знак протесту проти слабкого захисту політв’язнів від коронавируса. В Ірані, згідно з офіційними даними, інфіковано майже 420 тисяч осіб, більше 24 тисяч з них – померли від ускладнень. Через загрозу поширення інфекції керівництво Ірану тимчасово звільнив з в’язниць майже 90 тисяч ув’язнених. Це рішення, однак, не поширювалося на політв’язнів.

Зараз жінку готують до 148 ударів палками, фактично забиття, якого вона точно переживе…

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Тому постає цілком логічне запитання: куди дивиться ООН, чому мовчить Європарламент, з який присуджував правозахисниці премію Сахарова та інші організації?

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності